Novosti
NADZOR U TRGOVAČKIM LANCIMA

Inspektori zabranili prodaju povrća i voća kod 23 trgovca
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Od ukupno 123 trgovaca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni su inspektori kod 23 trgovaca zabranili stavljanje na tržište voća i povrća dok se ono ne uskladi s propisanim tržišnim standardima.

Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti. U 24 slučaja (partije) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 partija nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

Inspektori su za utvrđene prekršitelje iz ciljane akcije do sada podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

“Radi potrošača, ali i naših proizvođača objavljujemo podatke o svim prekršiteljima u području hrane. Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila. Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na jednu višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je da li je trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni, je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Rezultati inspekcije s popisom svih tvrtki u kojima je utvrđena nepravilnost kao i navedenom vrstom nepravilnosti objavljen je na mrežnim stranicama Ministarstva. Prema tom popisu, kada je riječ o Slavoniji, nepravilnost je utvrđena u Sparu Hrvatska u Đakovu i to za kruške podrijetlom iz Hrvatske koje nisu udovoljavale minimalnim zahtjevima kvalitete. Isto je utvrđeno i za kruške podrijetlom iz Italije koje su se prodavale u Plodinama u Đakovu. Z.Rupčić/H

Tomislav Tolušić

ministar poljoprivrede

Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore.

VISOKE NOVČANE KAZNE

Zakonom o poljoprivredi predviđena je novčana kazna od 30.000 do 50.000 kuna za prekršaj pravne osobe, a kaznom od 5.000 do 10.000 kuna za prekršaj fizičke i odgovorne osobe u pravnoj osobi. Zakonom o informiranju potrošača o hrani određena je novčana kazna od 70.0000 do 100.000 kuna za prekršaj pravne osobe ako informacije nisu navedene na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, ako navedene informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja, te ako u okviru svog poslovanja mijenja informacije o hrani koje bi krajnjeg potrošača mogle dovesti u zabludu ili na bilo koji drugi način smanjiti razinu zaštite potrošača i mogućnost krajnjeg potrošača da bude informiran pri odabiru. Za prekršaje će se kazniti i fizička i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike