Novosti
OBITELJI ŽRTAVA U BIH O ODLUCI HAŠKOG SUDA:

Drukčiju presudu Mladiću nitko razuman nije mogao ni očekivati
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Vezani članci

HRVATSKI DUŽNOSNICI PRESUDU MLADIĆU SMATRAJU PRIMJERENOM

Trebao je odgovarati i za zločine u Hrvatskoj

Članovi obitelji ubijenih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici u srijedu su, odmah nakon izricanja doživotne kazne zatvora za ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, s pomiješanim osjećajima dočekali tu sudsku odluku, ocijenivši kako je time samo djelomice zadovoljena pravda, koju su tako dugo čekali. “Pozdravljamo sud u Haagu što je donio pravednu presudu”, uzviknula je nakon izgovorene molitve i nakon izricanja presude jedna od bošnjačkih žena koje su u Memorijalnom centru u Potočarima pratile televizijski prijenos iz Haaga. Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice, kazala je pak kako nije zadovoljna presudom, jer nije utvrđeno da je počinjen i genocid u istočnobosanskim i sjeverozapadnim općinama, koje su 1992. bile metom kampanje čiji je cilj bio progon nesrpskog stanovništva. Odvjetnica Vasvija Vidović, koja ima veliko iskustvo kao braniteljica optuženika na Haškom sudu, kazala je kako je presuda pravedna i očekivana, dodavši da je ipak razočarana, jer sudsko vijeće nije presudilo da je genocid počinjen i u Prijedoru, za što je, kako smatra, bilo dovoljno dokaza.

“Kako god, Mladić je osuđen za najteža kaznena djela, i za genocid i za zločin protiv čovječnosti. Mislim da je to pravedna presuda i pravda za žrtve donekle je zadovoljena, a ICTY je ovime opravdao svoje postojanje”, kazala je Vidović gostujući u programu regionalne televizije N1.

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj odbacili su presudu kao nepravednu i pristranu, a iz Sarajeva nastavljaju stizati izrazi potpore pravorijeku ICTY-a, uz ocjenu kako je doživotni zatvor jedina moguća kazna za tako teške ratne zločine čiju je provedbu naložio Mladić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je presuda dokaz da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali, a počinitelji bježali od svoje odgovornosti, te da će ratna povijest ostati zabilježena na temelju činjenica što ih je utvrdio ICTY i koje neće dovesti u pitanje nikakvi pokušaji njihova relativiziranja. “Nadam se da će presudu koju je ICTY izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još prizivaju nove podjele i sukobe, ako već nisu spremni suočiti se svojom prošlošću”, izjavio je Zvizdić.

Alija Hodžić, iz udruge koja okuplja članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva i kojemu je ubijena 17-godišnja kći, kazao je kako drukčiju presudu od doživotne nitko razuman nije mogao ni očekivati.

“U suprotnom postojanje ICTY-a ne bi imalo nikakvog smisla”, kazao je Hodžić za BHT 1, dodavši kako je važno da u sudskim spisima ostane zapisano da je Mladić kriv i zbog čega. Upozorio je ipak kako valja ostati oprezan, jer se tek očekuje konačna i pravomoćna presuda. H

U RS MLADIĆA NAZIVAJU HEROJEM

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, bez obzira na međusobne prijepore, u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića, koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor, ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti, koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi. Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su nakon izricanja presude Mladiću pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se samo pet osoba, koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s već pripremljenim transparentima, na kojima su bile poruke poput “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”. No predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i prije veličao Mladića, presudu je nazvao sramotnom.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja