Regija
ZAKLADA DR. NIKOLA DOGAN

Nadbiskupija pomaže učenicima i studentima
Objavljeno 22. studenog, 2017.

ĐAKOVO - Dodjela odluka za stipendiranje korisnicima Nadbiskupijske zaklade Dr. Nikola Dogan - osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, održana je u Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i upravitelj Zaklade, dr. sc. Drago Tukara, podsjetio je da je Zaklada osnovana 2008. godine, a ovo je šesti put da se dodjeljuje pomoć učenicima i studentima s područja nadbiskupije. Istaknuo je kako je od 1. kolovoza do 10. listopada ove godine na adresu Zaklade pristiglo 140 zamolbi te kako se uvidom u njih moglo uočiti da su potrebe velike i konkretne. Prema kriterijima Pravilnika, prikupljena sredstva u iznosu od 271.000 kuna odobrena su za 55 podnositelja.

- Novac koji je prikupila Zaklada je pomoć i želimo je shvatiti kao olakšanje vaših poteškoća, nikako kao konačno rješenje - rekao je dr. Tukara, pojašnjavajući kako je sredstva omogućila Nadbiskupija preko UZUK-a, potom je tu ostavština preminulih svećenika, ali prilog sve većeg broja živućih svećenika koji odvajaju sredstva za zakladu. Tu su i drugi dobročinitelji, među kojima je upravitelj Zaklade izdvojio ovogodišnje krizmanike, koji su umjesto darova odlučili pomoći drugima – učenici učenicima. Na kraju obraćanja zahvalio je članovima Zaklade, zboru studenata Ruah koji su glazbenim točkama pratili dodjelu odluka, Upravi i osoblju KBF-a u Đakovu te djelatnicima Caritasa.

Okupljene je pozdravio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

- Nažalost, živimo u teškom vremenu i vidimo još uvijek rastuće ili nezaustavljeno siromaštvo, prisutno na području naše drage Slavonije. Objektivni pokazatelji i ozbiljna znanstvena istraživanja pokazuju da je Slavonija od regije kamo su ljudi dolazili postala regija iz koje se najviše odlazi, jedan od najsiromašnijih dijelova domovine. Želim vam izraziti solidarnost i izreći blizinu Crkve. Mi, kao Crkva, nastojimo činiti koliko možemo, ali ne možemo zadovoljiti sve potrebe, ne možemo zamijeniti državne institucije, koje također imaju objektivnih poteškoća s kojima se susreću. Svjesni smo da su ove stipendije tek kap u moru vaših potreba - rekao je nadbiskup.M.Muškić

271

tisuća kuna odobrena je za 55 podnositelja zahtjeva

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike