Regija
ĐAKOVO

Iako imaju besplatan odvoz neki i dalje pale lišće na ulici
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Uz nježnožute, narančaste i smeđe boje, jesen u Slavoniji gotovo u pravilu donosi i oblake gustog dima, na koji su osobito alergični vozači, ali i susjedi onih iz čijih se dvorišta ili s ulice širi gusti dim. Tako je i u gradu Đakovu i okolnim selima. Iako gradsko komunalno poduzeće Univerzal besplatno odvozi i zbrinjava lišće iz kućanstava, neki ne žele čekati, pa ga radije spale čim ga grabljama skupe na hrpu. Ukazala nam je na to čitateljica iz đakovačkog prigradskog naselja.

- Gotovo svaku večer netko u ulici spaljuje suho lišće. Ima onih koji ga pokupe u kanal, pa onda tamo pale. Dim se širi i na cestu, strah me da netko ne strada. Kad autom uđete u taj oblak dima, ništa ne vidite dok iz njega ne iziđete. Nije bolje ni kad pale u dvorištu, često moram sklanjati tek oprano rublje jer se dim uvuče u njega - žali se čitateljica.

Gradski komunalac Univerzal jučer je pak obavijestio javnost kako će tog dana prikupljati lišće iz grada, a uskoro i iz prigradskih naselja, te pojasnio kako ga treba prirediti za odvoz.

- U zajedničkome nastojanju sa sugrađanima za čist i uredan grad, Univerzal organizira odvoz i zbrinjavanje lišća iz kućanstava. Lišće sa svojih okućnica građani trebaju pripremiti u povezanim vrećama na mjestima gdje inače iznose kante s otpadom. Univerzalovi će timovi besplatno preuzeti zatečene vreće s lišćem i zbrinuti ga u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. O odvozu lišća u prigradskim naseljima pravovremeno ćemo vas izvijestiti - obavijestili su jučer iz Univerzala čiji djelatnici već danima skupljaju lišće sa javnih površina u užem i širem centru grada.

Ubraja li se suho lišće u biljni otpad, odnosno u onu kategoriju za koju tijekom ljetnih mjeseci vrijedi zabrana spaljivanja, pitali smo zapovjednika đakovačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivana Klemena.

- Kada bi vas susjed prijavio policiji zbog toga što palite suho lišće, to bi vam se tretiralo kao gospodarenje otpadom na neprikladan način. Što se nas tiče, mi s tim nemamo problema. Znaju nas ljudi zvati, žaliti se kako susjed pali lišće, no mi im pojasnimo kako DVD s time nema ništa. Nismo imali slučajeva gdje je zbog spaljivanja lišća izbio veći požar, no imali smo da susjedi prijave kako nekom gori kuća, a kad dođemo, vidimo kako zapravo gori lišće - kaže Klemen. Dodaje i kako zabrana spaljivanja biljnog otpada traje obično od 1. lipnja do 30. rujna.

- Naše komunalno društvo zbirnjava biootpad i on se bez naknade može odvesti, a s druge strane svako igranje s vatrom može biti opasno - upozorava zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen.M.Muškić

Ne može se generalizirati

U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj kažu kako se taj problem ne može generalizirati. Ako se, primjerice, lišće pali uz cestu, to je regulirano Zakonom o sigurnosti na cestama, ako se ugrožava promet. Također, može biti vezano uz zaštitu okoliša i niz drugih pojedinosti.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike