Regija
KOORDINACIJA NAČELNIKA

Zajednička vatrogasna postrojba ali bez Čeminca
Objavljeno 23. studenog, 2017.
Bilje je zbog blizine Osijeka i postojanja DVD-a ranije najavilo kako neće sudjelovati u tome

BELI MANASTIR - Baranjske jedinice lokalne samouprave, još jednom krenule su u osnivanje zajedničke vatrogasne postrojbe. Odlučeno je tako na koordinaciji načelnika i gradonačelnika Belog Manastira iza zatvorenih vrata.

Konačna odluka

Buduća postrojba neće obuhvaćati općine Čeminac i Bilje. Biljani su, zbog blizine Osijeka i postojanja vlastitog DVD-a, ranije najavili kako neće sudjelovati u suosnivanju, dok Čeminčani to neće učiniti iz nekih svojih razloga.

- Odlučeno je da se u osnivanje zajedničke postrojbe ide bez Čeminca. Prvi je korak izrada procjene ugroženosti, koju mora imati svaka jedinica lokalne samouprave - kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP Beli Manastir, jedine u Baranji, koja se o požarnoj sigurnosti skrbi za cijelu Baranju premda bi se, sukladno broju djelatnika i nekim odredbama, trebala skrbiti samo o području Belog Manastira i njegovih prigradskih naselja, Branjinog Vrha, Šećerane i Šumarine.

Nakon izrade procjene znat će se koliko je vatrogasaca potrebno za cijelo područje te gdje će biti potrebno formirati punktove koji bi služili kao isturene točke JPVP-u. Ranije se razmišljalo kako bi osnivanjem postrojbe osnovana bila tri isturena punkta s dežurnim vatrogascima. Jedan u Kneževim Vinogradima, drugi u Dardi, a treći na području općine Draž, najvjerojatnije u Topolju. Nije isključeno da tako i ne bude. Datum osnivanja postrojbe još uvije nije poznat.

- Teško je reći kada će biti gotove sve predradnje vezane uz osnivanje zajedničke postrojbe. Možda za dvije, možda za tri godine, ali dobro je da su se stvari konačno počele razvijati u pozitivnom smjeru - naglašava Časar. Inače, priča oko osnivanja zajedničke (baranjske) vatrogasne postrojbe traje već godinama. Nekoliko je razloga zbog kojih je pokrenuta inicijativa za njezino osnivanje, a dva su najvažnija, financije i područja intervencija.

Više novca

Izračunali su profi vatrogasci kako bi godišnje dobili između 1,2 i 1,8 milijuna kuna više kada bi postojala zajednička postrojba, a o kakvom je iznosu riječ dovoljno govori prošlogodišnje izvješće u kojem stoji kako su im rashodi bili približno 3,8 milijuna kuna. Prihodovna strana, pak, manja je bila za oko 400.000 kuna i iznosila je približno 3.4 milijuna kuna. Premda gase požare po cijeloj Baranji (osim općine Bilje), 2016. godinenovac su im uplatile samo tri općine, Petlovac i Kneževi Vinogradi po 25.000 kuna te općina Jagodnjak 5000 kuna. Za većinu ostalog novca pobrinuli su se država i jedini baranjski grad, dok su s određenim sredstvima u sufinanciranju postrojbe sudjelovali još i VZ Osječko-baranjske županije (42.000 kuna) te Osječko-baranjska županija (11.000 kuna). Nešto više od 70.000 kuna ostvarili su vlastitih prihoda. Što se državnog novca tiče, pristiže ga sukladno broju stanovnika i veličini Belog Manastira, pa u JPVP-u podsjećaju kako je, upravo stoga, njihova dužnost gasiti samo požare u Belom Manastiru. No, na intervencije odlaze po cijeloj Baranji.

Čeminački načelnik nije došao na koordinaciju.

Ivica GETTO
Nije pilot-projekt

Priča o osnivanju zajedničke vatrogasne postrojbe za Baranju nije nikakav pilot-projekt jer je suosnivanje regionalnih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj zaživjelo. Časar kaže kako, za sada, nitko nema loših iskustava.

Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike