Regija
SLAVONCI TRAŽENA RADNA SNAGA

Pozivu za rad u sezoni odazvalo se jedva pedesetak Đakovčana, i sezonci otišli raditi izvan zemlje
Objavljeno 23. studenog, 2017.
Jadranka je u potrazi za 600 radnika - traži konobare, barmene, kuhare...

ĐAKOVO - Netom nakon što su se sezonci vratili s ovogodišnje turističke sezone – neki su kući stigli tek sredinom/krajem listopada, poslodavci s mora već su u potrazi za radnom snagom za novu, sezonu 2018., pa je tako lošinjska grupa Jadranka u Đakovu pozvala jučer zainteresirane na razgovor i prijavu u za te prilike nesvakidašnji prostor – Gradsku knjižnicu i čitaonicu.

Traže 600 radnika

Jadranka je u potrazi za čak 600 sezonskih radnika - traži konobare, barmene, kuhare, pomoćno osoblje u kuhinji, sobarice, čistačice, spa terapeute, recepcionare, radnike u hortikulturi, prodavače, slastičare, pekare, skladišno-transportne radnike i dr. Pozivu ove grupacije odazvalo se 50-ak nezaposlenih, mahom mlađih, i to žena. A nekada se u prostor gdje su pozvani sezonci nije moglo ući – gužva je bila i unutra i ispred 'biroa'. No, očito, ta su vremena prošla, a i jučerašnji odaziv u Đakovu potvrđuje deficit sezonaca. Razlog – (njihov) radni egzodus van. Što nudi grupa Jadranka došao je čuti i možda u njoj naći posao u novoj sezoni i 36-godišnji Đakovčanin Krešimir.

- Odradio sam dosad osam sezona na moru. U kuhinji. Završio sam ekonomsku školu, no prekvalificirao sam se u kuhare. Prošao sam gotovo cijelu obalu, a najsigurniji je rad u hotelu. To je ipak sustav koji ima svoj red u isplati plaća i drugog, a ne da u restoranu ovisim samo o jednom čovjeku, o gazdi - kaže sezonac Krešimir. Radnu sreću pokušao je naći i u Njemačkoj, no…

- Radio sam nekoliko mjeseci, ali kod našeg čovjeka koji nije ispoštovao svoju riječ - kaže Krešimir. Grupacija Jadranka u Slavoniji je više dana, u više gradova. Jadranko Dumenčić, direktor hotela Punta u vlasništvu Grupe Jadranka, i sam priznaje da sezonaca nema, no da je ove godine ipak nešto bolja situacija nego prethodne.

– Nadamo se da ćemo u ovom obilasku Slavonije riješiti bar 200 sezonaca. Tvrtka smo koja egzistira 70 godina, a radnike ćemo privući, kao i dosad, istinom o našem poslovanju, kako poštujemo ugovore što se tiče plaća i drugih radnih prava, smještaja, prehrane i dr. Kao holding s tri tvrtke-kćeri – hotelima, trgovinom i kampovima, nudimo različita radna mjesta za rad u sezoni - od kuhara, sobarica..., pa sve do vozača - kaže Dumenčić.

Slavonci odlični

- Sezonaca je sve manje, no naš veliki plus jest taj što nam se 70 posto sezonaca uvijek vraća. Dio njih pokušao je raditi u Njemačkoj, no vratio se. Iz razgovora s njima vidimo da to nije obećana zemlja kao što se priča. Jedno su telefonski razgovori o poslu, a sasvim drugo je na licu mjesta. Ljudima treba reći istinu o osnovnoj plaći, a da na nju ide rad nedjeljom, noćni rad, dvokratni rad - govori Dumenčić zašto bi nezaposleni rad u sezoni 2018. trebali potražiti upravo u grupaciji Jadranka. Kaže, vode brigu i o smještaju radnika.

Na novinarski upit kakvi su Slavonci radnici, Dumenčić spremno odgovara: “Slavonci su odlični radnici.” Naših 90 posto sezonaca su iz Slavonije. I u Sindikatu turizma i usluga Hrvatske (STUH) ističu da Slavonci slove za vrijedne i pouzdane radnike, ali i upozoravaju kako je broj sezonaca iz Slavonije rapidno pao, uostalom kao i broj sezonaca uopće. Predsjednik STUH-a Eduard Andrić kaže kako nam je u netom završenoj sezoni manjkalo 20.000, a da bi 2018. taj deficit bio možda i 25.000 sezonaca. – Odljev domaće radne snage u inozemstvo, gdje su bolji uvjeti, od plaće, smještaja i dr., traje i dalje. Situacija o pitanju radna snage postaje sve složenija - kaže Andrić. Istovremeno, ispostave HZZ-a nakon prolaska sezone opet bilježe porast nezaposlenosti, pa tako i ona đakovačka. Krajem listopada u njezinoj evidenciji bilo je 3446 nezaposlenih, od čega ih je s područja grada 1790. Povećanje je to nezaposlenosti za 3,2 posto, a povezuje se upravo s povratkom sezonaca kućama.

Suzana ŽUPAN
Zadržati stanovništvo i povećati plaće

“Naravno da poslodavci s mora sve ranije traže sezonce za iduću godinu jer će i 2018. biti strahoviti problem s radnom snagom. Za koji dan donosi se i uvozna kvota koja za sada obuhvaća 4000 radnika, no mi smo kao sindikat protiv toga jer se mora shvatiti da je najbolji naš, domicilni radnik. Najjeftiniji je za poslodavca. Neće uvezeni radnik zarađenu plaću trošiti ovdje, nego u svojoj zemlji”, kaže predsjednik Sindikata turizma Eduard Andrić. STUH traži da vlasti poduzmu mjere da se stanovništvo zadrži, da se ide na dokvalifikacije preko HZZ-a i sl. “Tražimo i da se podignu plaće u turizmu, a za što treba promijeniti i poreznu politiku prema ovoj djelatnosti. Poslodavci računaju na radnike iz BiH, no tamošnji radnik razmišlja – ako već mora otići od kuće radi posla, radije će otići raditi u Austriju nego u RH, jer će ondje bolje biti plaćen i imati druge bolje uvjete nego kod nas”, kaže Andrić. Neslužbeno doznajemo da Lošinjani za rad čistačice/sobarice daju osnovnu plaću od 3500 do 3600 kuna, a koja s prekovremenim satima i u konačnici može biti do 5000 kuna.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike