Crna kronika
LISTA NAJTRAŽENIJIH U EUROPI

MUP daje 5000 eura za informaciju o bjeguncu
Objavljeno 23. studenog, 2017.
Darjan Ješovnik (32) sumnjiči se za krijumčarenje 718 kilograma kokaina

Policija nudi 5000 eura za informaciju koja dovede do lociranja i uhićenja hrvatskog državljanina Darjana Ješovnika (32). Ješovnik se, na prijedlog hrvatske policije kao članice ENFAST mreže, nalazi na listi najtraženijih bjegunaca u Europi (EU Most Wanted).

U bijegu se nalazi od 2011. godine, a sumnjiči ga se da je bio dio zločinačkog udruženja čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Španjolskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Nizozemskoj. Većina članova zločinačkog udruženja uhićena je u prijašnjim akcijama policija na području Španjolske, Hrvatske i Srbije.

- Pozivamo građane ako imaju bilo kakvu informaciju da nam dojave preko profila traženog bjegunca. Dojaviti se može i anonimno, a svaka informacija je dragocjena. Ako dođe do uhićenja bjegunca, iznos novčane nagrade bit će isplaćen izravno davatelju obavijesti, sukladno važećim pravnim propisima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske - pozvali su iz MUP-a.

Ovo nije prvi put da hrvatska policija nudi novčane nagrade za nalaženje osoba osumnjičenih za razna kaznena djela, no najčešće nikakve informacije do policije ne dođu. Jedan od takvih primjera je i slučaj Marijane Jerković (23) koja je ubijena prije 15 godina u Splitu, a za informaciju o ubojice policija nudi nagradu u iznosu od 100.000 kuna. Unatoč visokoj nagradi, policija ni jednu korisnu informaciju nije dobila.

U Hrvatskoj jedino Policijska uprava zagrebačka doista, uz objavu iznosa nagrade, cijelo vrijeme traga za kriminalcima i na svojim internetskim stranicama ima objavljene fotografije ili fotorobote osoba koje se traže. Ondje je objavljena obavijest o potrazi za osobom koja je 7. srpnja 2012. ubila Hrvoja Turibaka (24), u stanu u kojemu je živio uz roditelje i brata u zagrebačkoj Ulici Drage Gervaisa. Za bilo koju informaciju koja bi otkrila identitet ubojice raspisana je nagrada u iznosu od 70.000 kuna.

MUP nudi nagradu i u iznosu od 50.000 kuna za davanje obavijesti koje će otkriti osobe koje su 6. prosinca 2013. ušle u obiteljsku kuću u Zagrebu na Žutom bregu te je jedna od njih ubila 55-godišnju vlasnicu kuće. Nakon što su čuli buku iz susjedne kuće, u pomoć susjedi potrčali su 53-godišnjakinja i 51-godišnjak. Ubojica je potom upucao 53-godišnjakinju, dok je 51-godišnjaka teško ranio. Još 19 hrvatskih državljana nalazi se na crvenim tjeralicama Interpola.

Sandra LACIĆ
POBJEGAO IZ DVA ZATVORA

Na listi najtraženijih bjegunaca u Europi nalazi se i Bojan Dragićević koji je sa Zoranom Svitlicom u kolovozu 2005. godine dvaput opljačkao banku u Šibeniku. Za razbojstvo je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine i dva mjeseca. Bio je bjegunac do svibnja 2012. godine kada je uhićen u Bosni i Hercegovini i izručen Hrvatskoj. Nakon izručenja poslan je u zatvor u Lepoglavi, najstroži zatvor u Hrvatskoj, gdje je bio smješten u Odjelu najveće sigurnosti. Ipak je 25. rujna 2013. pobjegao iz zatvora, ali je uhićen isti dan u blizini zatvora. Nakon što je 30. travnja 2014. preseljen u kaznionicu u Puli gdje je trebao izdržati kaznu do 28. srpnja 2016., 22. kolovoza 2014. ponovno je pobjegao iz zatvora i od tada se za njim traga.

šest godina

JEŠOVNIK JE U BIJEGU OD 2011. GODINE

Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike