Svijet
I RANIJE JE UBIJAO

Tisuće stanovnika Balija bježe zbog straha od vulkana
Objavljeno 22. studenog, 2017.
Indonezija je otočna država koja ima više od 150 aktivnih vulkana. U erupciji 1963. vulkan na Baliju ubio je 1600 osoba

Tisuće stanovnika koji žive u blizini vulkana koji ključa nad turističkim otokom Balijem pobjeglo je iz svojih kuća u srijedu u strahu od erupcije, prve nakon više od 50 godina, objavile su indonezijske vlasti. Smještena na oko 75 kilometara od glavnih turističkih destinacija Kute i Seminyaka, planina Agung izbacila je dim do 700 metara iznad svojeg vrha koji se nalazi na malo više od 3000 metara visine.

Oko 30.000 stanovnika Karangasema, uključujući one koji su već pobjegli iz okruga najbližeg vulkanu u prethodnoj uzbuni u rujnu, napustilo je kuće, rekao je lokalni dužnosnik. Prethodna erupcija vulkana Agung zabilježena je 1963. godine. Vulkan je izbacio pepeo do Džakarte, udaljene oko 1000 kilometara. U nekoliko erupcija bilo je tada gotovo 1600 mrtvih.

U srijedu je direktor Centra za vulkanologiju i upravljanje geološkim opasnostima pozvao stanovništvo da ostane mirno, ističući da razina uzbune nije promijenjena. Porasla je na maksimalnu razinu krajem rujna, a krajem listopada spuštena za jedan stupanj.

Indonezija je otočna država koja se nalazi na velikim rasjedima tektonskih ploča. Rezultat su smrtonosni potresi od kojih je najteži bio 26. prosinca 2004., kada je u kombinaciji potresa i tsunamija na sjeveru Sumatre, u pokrajini Aceh, poginulo najmanje 220.000 ljudi.

U Indoneziji je zabilježena i najveća erupcija u povijesti. Riječ je o erupciji vulkana Tambora 1815. godine. Tambora je u Indoneziji ušao u povijest zbog erupcije u kojoj je poginulo čak 85.000 ljudi. Strahovita erupcija ostavila je iza sebe krater 11 kilometara širok i kilometar dubok. U atmosferu je tada izbačeno oko 400 milijuna tona sumpornih plinova, što je u SAD-u i Europi stvorilo "godinu bez ljeta".M.Bugarić/H

UNIŠTENJE OTOKA KRAKATAU

Sinonim za erupciju vulkana danas je Krakatau, vulkan koji se nalazi između Sumatre i Jave. U kolovozu 1883. godine, otočić na kojem se nalazio vulkan doslovce je izbrisan s lica zemlje u zaglušujućim ekspolozijama koje su se čule i u tisućama kilometara udaljenoj Australiji. U zrak je odletjelo oko 19 prostornih kilometara vulkanskog materijala. Oblak prašine digao se 80 kilometara, a potom je godinama kružio oko Zemlje, prouzročivši smanjenje ljetnih temperatura i spektakularne zalaske sunca diljem svijeta. Uništenje Krakataua ubilo je 36.000 osoba. Samo manji broj nastradao je od erupcije, a ostali su poginuli od posljedica tsunamija koji je uništio 163 sela uz obale Jave i Sumatre.

Četrdesetpet godina nakon erupcije, izbacivanje lave sada podvodnog vulkana stvorilo je novi otok koji se do današnjih dana izdigao više od 200 metara nadmorske visine. Otok ima simbolično ime Anak Krakatau (Krakatauino dijete), a vulkan na njemu i dalje je aktivan.

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana