Ekonomija
VEĆINA ZAPOSLENIH PROMIJENILA BI POSAO

Hrvati najviše žele raditi za tvrtke u stranom vlasništvu
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Zaposleni Hrvati u ovoj godini ne očekuju ni povišicu ni napredovanje, najviše bi voljeli promijeniti posao koji trenutačno rade i raditi za tvrtke u stranom vlasništvu, a na radnom mjestu ispitanicima nije najvažniji novac, nego međuljudski odnosi. Sukus je to istraživanja koje je proveo portal MojPosao za vrijeme trajanja 8. regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (11. do 18. listopada 2017.), a koje je za cilj imalo utvrditi stanje na hrvatskom tržištu rada.

U istraživanju je, kako navode u priopćenju s portala MojPosao, sudjelovalo gotovo 300 ispitanika: 55 % zaposlenih, 37 % nezaposlenih, dok se 7 % ispitanika još školuje.

“Do kraja ove godine većina ispitanika ne očekuje povišicu (59 %) ni napredovanje (66 %). Ove godine povišicu je već dobilo 13 % ispitanika, a napredovalo je njih 10 %.

Više od polovine ispitanika (61 %) u idućih godinu dana planira promijeniti posao. Četvrtina ispitanika (24 %) posao planira promijeniti samo ako će na to biti prisiljeni. Većina ispitanika ne boji se za svoje radno mjesto (66 %). Još je dobar dio onih koji strepe za sigurnost radnog mjesta (26 %), iako je takvih ispitanika znatno manje u odnosu na prošlu godinu (32 %). Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (37 %), slično kao i u prošlogodišnjem istraživanju. Trećina ispitanika (26 %) najradije bi radili za sebe, što je manje nego prošle godine, kada je to izjavilo 30 % ispitanika. Čak 17 % ispitanika radilo bi za državu. Na radnom mjestu ispitanicima nije najvažniji novac, nego međuljudski odnosi (35 %). Novac te priznanje za obavljen rad važni su za 28 %, odnosno 25 % ispitanika, dok je 7 % ispitanika izjavilo da im je na radnom mjestu najvažnija dinamičnost posla”, navode s portala MojPosao. Isto tako prema istraživanju najviše zaposlenih ispitanika (51 %) smatra kako je za dobivanje posla najvažnija veza, što je prema portalu MojPosao poražavajuća činjenica.

- Među nezaposlenima je takvih još i više (64 %). Gotovo polovina zaposlenih ispitanika (45 %) izdvaja iskustvo kao najvažniji element za dobivanje posla, što je nešto manje nego prošle godine kada je to smatralo 53 % ispitanika. Više od polovine nezaposlenih ispitanika (56 %) smatra kako je za dobivanje posla važno iskustvo. Visokih 47 % nezaposlenih ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna sreća. Znanja i vještine navelo je 43 % zaposlenih te 39 % nezaposlenih ispitanika. Važnost preporuke prepoznalo je svega 32 % ispitanika, bilo zaposlenih, bilo nezaposlenih. Formalno obrazovanje najvažnijim smatra petina ispitanika. Većina ispitanika (57 %) koji se još školuju smatraju da je za dobivanje posla najvažnije iskustvo te veza (48 %). Trećina ispitanika (33 %) smatra kako je za dobivanje posla važna preporuka, a jednak broj ispitanika (33 %) smatra da su za dobivanje posla važni znanja i vještine. Zanimljivo je da 29 % ispitanika smatra da je za dobivanje posla najvažnija sreća. Isti postotak ispitanih smatra da su za dobivanje posla važni formalno obrazovanje (29 %), te dodatne edukacije (29 %), navode s portala MojPosao.Z.Rupčić

Spremni i volontirati

Gotovo polovina ispitanika (45 %) spremna je volontirati do mjesec dana, ako bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, a 30 % volontiralo bi i do tri mjeseca. Petina ispitanika (19 %) nije spremna volontirati čak ni ako bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja. Najviše ispitanika koji se školuju (32 %) očekuju da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 14 % da će posao pronaći mjesec dana od završetka školovanja. Nešto više od trećine ispitanika (38 %) koji se još školuju smatraju da su na radnom mjestu najvažniji međuljudski odnosi, dok je novac najvažniji faktor za 29 % ispitanika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana