Mozaik
OBERTAUERN - SKIJAŠKA OAZA NA SAMO 600 KM OD OSIJEKA

Nova hit-destinacija za skijanje, u kojoj su film snimili Beatlesi
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Za sve one koji traže "zvjezdana" skijališta ove je godine pravi hit austrijsko skijalište Obertauern. Naime, ovo od Osijeka samo 600 kilometara udaljeno skijalište otkrili su još 1965. članovi The Beatlesa, koji su u austrijski resort došli na snimanje zimskih scena za svoj film Help i to privučeni glasinama o dobrom tulumarenju u brdima. Obertauern je hotelsko-apartmansko naselje u pokrajini Salzburg, koje se smjestilo na visini od 1738 metara, a vrlo je popularno među našim skijašima. Blizina, odlična ponuda Apres ski zabave i uvijek siguran snijeg glavni su razlozi za to.

Za razliku od ostalih austrijskih skijališta, Obertauern se nije razvio iz već postojećeg sela, nego je gradnja planski započeta 1942. godine, kada su uvidjeli njegov turistički potencijal. Naime, mjesto se nalazi u "loncu" okruženo sa svih strana Alpama, pa posjeduje posebnu mikroklimu zbog koje čak i u kolovozu zna pasti snijeg. Za ovo mjesto uglavnom se odlučuje mlađa populacija željna zabave i roditelji s djecom. Après-ski je među najboljima u Alpama, ne samo u Austriji. Brojni barovi su puni već poslijepodne, odmah nakon skijanja, atmosfera i glazba su odlični, a ima i nekoliko dobrih diskoteka.

Restorane da i ne spominjemo. Najveća gužva je na početku i na kraju sezone, kada ima najviše događanja. Prošle godine i sami smo iskusili skijanje u ovom snježnom raju u kojem je obilje snijega bilo još i krajem ožujka, a niz skijaške staze spuštali smo se s legendom njemačkog nogometa Der Kaiserom, odnosno Franzom Beckenbauerom, koji zbog prijateljstva s jednim od vlasnika hotela redovito skija u ovom austrijskom odredištu. Obertauern je zbog svoje prostranosti, kao i kvalitetnih staza i ponude, tipične austrijske susretljivosti i gostoljubivosti izuzetno omiljen među skijašima. S obzirom na to da automobil u Obertauernu nije potreban, mnogi gosti i dođu vlakom. Godišnja popunjenost je rekordna, više od 90 posto kapaciteta, tako da je potrebno na vrijeme rezervirati željene termine za odmor. Za skijaše željne dobre zabave, zanimljivih, a ne prezahtjevnih staza te blizine Hrvatskoj, Obertauern je odličan izbor. Mjesto je gotovo američkog tipa, bez ‘starosjedilaca’ i centra, turisti se osjećaju kao da im mjesto potpuno pripada, a smješteno je na idealnoj poziciji – na visoravni duž prijevoja preko Tauern Alpa. Zaštićeno je od vjetra i nevremena, a okrenuto zabavi i uživanju. N.Eberhard

SKIJALIŠTE NA KOJEM TRENIRA I HERMAN MAIER - HERMINATOR

S obzirom na to da je u zdravom tijelu zdrav duh i da ne bi bilo loše povremeno osvijestiti činjenicu kako iza tri minute vožnje jedne utrke Svjetskog kupa stoje nebrojeni sati napora i decilitri prolivenog znoja, ovdje možete baciti pogled iza kulisa, odnosno posjetiti Olympia kondicijski centar, koji pod motom ‘Dovest ćemo Vas do vrha…’ već godinama priprema najbolje skijaše. Pod nazivom ‘Herman Maier Training Program’ možete vidjeti kako se za tjelesne napore ovdje od 1996. godine priprema popularni ‘Herminator’, odnosno austrijski alpski skijaš, dvostruki olimpijski pobjednik, i jedan od najuspješnijih alpskih skijaša svih vremena .

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike