Dome slatki dome
EFEKTAN KONTRAST

Drveće crvenog lišća u vrtu
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Postoji mnogo vrsta, sorti i kultivara ukrasnog drveća čija se dekorativnost temelji na jarkocrvenoj, narančastoj, ružičastocrvenoj i grimiznoj boji lišća, koja je tako efektan kontrast zelenom okruženju. Neke biljke tu boju imaju tijekom cijele vegetacije, a neke samo na jesen. Većina tih vrsta je listopadna, osim dvije kod kojih je navedeno suprotno.

ACER PALMATUM F. ATRO-PURPUREUM

Japanski javor, stabalce je ili grm kuglaste krošnje koje u proljeće i ljeti ima tamnocrvene listove, a na jesen oni postaju svjetlije krvavocrveni. Odlično se uklapa u manje vrtove, kamenjare i zen vrtove.

ACER PLATANOIDES "CRIMSON KING"

Crvenolisni javor mliječ, veće je stablo, širine krošnje do 10 metara, koje tijekom vegetacije krase veliki petodijelni nazubljeni listovi tamno crvenoljubičaste boje. Sadi se u vrtove, drvorede, perivoje.

BETULA PENDULA "PURPUREA"

Crvenolisna breza, izuzetno je dekorativno stablo čiji su tamnopurpurni listovi na obješenim granama u kontrastu s bijelom korom. Na jesen lišće poprima brončanu boju. Sadi se kao akcent u vrtovima, na javnim zelenim površinama te u drvoredima.

COTINUS COGGYGRIA "ROYAL PURPLE"

Purpurna rujevina, manje je stablo, ili veći grm, koji krasi lišće duboke crvenoljubičaste nijanse. Ljeti cvate mnoštvom prozračnih svijetloružičastih cvjetova koji obavijaju biljku poput oblaka dima.

CRYPTOMERIA JAPONICA "ELEGANS"

Japanski cedar, zimzelena je četinjača koja ima gusto mekano lišće nalik na perje. Svijetlozelene je boje, a zimi postaje boje mahagonija. Zanimljivo je da što je veća hladnoća boja postaje izrazitije brončana.

FAGUS SYLVATICA F. PURPUREA

Crvenolisna bukva, veliko je drvo zaobljene krošnje ovalnog grimiznog lišća koje poprima još izražajniju boju ujesen. Kultivar Pendula ima povijene grane i manjeg je habitusa, izvrstan kao akcent u malim vrtovima. Odlično podnosi hladnoću.

PHOTINIA X FRASERII "RED ROBIN"

Fotinija, gusto je zimzeleno stabalce ili grm čiji sjajni tamnozeleni listovi postaju izrazito crveni u proljeće, a tamnocrveni s jeseni. Vrlo je zahvalna biljka, otporna na hladnoću i odlično podnosi rez.

PRUNUS CERASIFERA "PISSARDII NIGRA"

Crvenolisna šljiva, srednje je veliko stablo čunjaste krošnje tamnoljubičastih listova, crvenih kad su mladi. Na proljeće bogato cvate ružičastim cvjetovima, nakon kojih nastaju tamnocrveni plodovi. Sadi se na gradskim zelenim površinama u drvoredima i vrtovima.

RHUS TYPHINA

Dlakavi ruj, malo je drvo široke krošnje čije lišće na jesen prelazi iz tamnozelene u jarku narančastocrvenu boju. Osim lišća, jako su dekorativni i tamnocrveni sferični plodovi na ženskim biljkama. J.Kn.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna