Dome slatki dome

Organizacijom protiv nereda
Objavljeno 23. studenog, 2017.

Kuhinja je središte doma. Svatko se kad-tad zatekne u njoj tijekom dana pa postane neuredna - i to brzo! Organizacija je najbolji način borbe protiv nereda i zakrčenosti. Prije nego što počnete provoditi sve savjete o kuhinji iz ove knjige, raščistite prostoriju i krenite od nule. Tijekom sljedećih sedam dana kuhinju ćete pomladiti i, nadamo se, opet se u nju zaljubiti. Stoga dobro rasporedite vrijeme. Nemojte sve okrenuti naglavce ako za tjedan dana nećete moći vratiti na staro. Imajte na umu da se ovaj tjedan ne bavimo smočnicom - to je sljedeće na redu. Kako biste se potpuno organizirali, bilo bi dobro početi zaista od početka. To znači da biste trebali isprazniti svaki kuhinjski ormarić i ladicu. Neka vam netko pričuva dijete, udobno se odjenite i pustite glazbu. Vrijeme je za organiziranje.

1. PRIPREMITE

Sklonite sve s kuhinjskog stola. To će biti mjesto na koje ćete odlagati stvari i prostor za ostatak procesa.

2. RAZVRSTAJTE I BACAJTE

Stavite na stol sadržaj svih ormarića i ladica kao i sve s ploha i iz elemenata ispod sudopera. Sve razvrstajte po kategorijama. (Kod svakog će te kategorije biti malo drukčije, stoga razmislite koje su za vas najbolje.) Bacite stare stvari, sve čemu je istekao rok trajanja i ono što više ne upotrebljavate. Provjerite datume. Sve što možete razvrstajte po kategorijama u plastične posude, košare i pretince u ladicama.

3. OČISTITE

Sada je vrijeme da kuhinju očistite! Oribajte radne plohe i pločice dobrim prirodnim sredstvom, očistite površinu visećih elemenata i stolove. Ako je potrebno, promijenite papir ili tapete u ladicama i na policama. Obrišite sve kuhinjske uređaje, velike i male, pod prijeđite vlažnom krpom, obrišite stol i stolice.

4. ORGANIZIRAJTE

Sve ono što svakodnevno upotrebljavate vratite na radnu plohu, a stvari stavljene u posude vratite u ormariće i ladice, ravrstano po kategorijama. Kako napredujete, tako sve vrijeme raščišćavajte. Ako ste nešto uzeli, poslije uvijek vratite!

5. OSLOBODITE HLADNJAK

Na kraju izvadite sve iz hladnjaka i zamrzivača i stavite na stol. Bacite sve što nikada ne upotrebljavate, kao i svu zamrznutu hranu koju nikada nećete pojesti. Hladnjak i zamrzivač dobro obrišite i sve uredno vratite unutra. Maknite sve što se nalazi na vratima hladnjaka jer samo pridonosi dojmu nereda u kuhinji.

Iz knjige: "Dobro organiziran dom - knjiga korisnih savjeta" u izdanju Školske knjige

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike