Dome slatki dome
DIZAJN

Svjetlovodna rasvjeta za sve uvjete
Objavljeno 23. studenog, 2017.
Svjetlovodom ne prolazi struja pa su primjenljivi u svim uvjetima

Svjetlovodna rasvjeta specifičan je vid rasvjete koji koristi svojstvo materijala da provodi svjetlosnu zraku s jednog mjesta od izvora svjetla duž medija na drugo mjesto. Medij je svjetlovod, stakleno ili sintetičko vlakno, s opisanim svojstvom. Dakle, vlaknom se provodi na daljinu samo svjetlosna zraka bez toplinskog i UV zračenja.

Pri tome se može koristiti i više vlakana odjednom, iste ili različite duljine i promjera za provođenje veće ili manje količine svjetla na jedno ili više udaljenih mjesta. Krajevi vlakana se doimaju kao izvori svjetla.

Prednosti svjetlovodne rasvjete

Svjetlovodom ne prolazi struja pa su primjenljivi u svim uvjetima.

Svjetlovodom ne prolazi toplina i UV zračenje pa su krajevi bezopasni za predmete koje osvjetljavaju.

Krajevi svjetlovoda ne zahtijevaju održavanje jer nisu žarulje.

Izvor svjetla je na poziciji gdje je pristupačan i prenosi odjednom svjetlo na desetke i stotine drugih pozicija.

Dakako da uz prednosti postoje i nedostatci, koji se mogu svesti na jedan najvažniji:

Svjetlovodna rasvjeta je onoliko ekonomična koliko su iskorištene njezine prednosti.

STROPNA DEKORACIJA

U ugostiteljskim, zabavnim i sličnim javnim prostorima svjetlovodna rasvjeta nalazi primjenu zbog svog dekorativnog efekta. Aplikacijom svjetlovodnih vlakana u ploče spuštenog stropa uz primjenu animacijskih halogenih projektora moguće je postići zanimljive dinamičke svjetlosne efekte, koje je nemoguće postići na drugačiji način.

LUSTER

Svjetlovodna vlakna u prostoru mogu formirati interesantne svjetlosne instalacije. Jedna od takvih je viseći snop svjetlovoda koji svijetle cijelom svojom duljinom. Uz poznavanje sustava svjetlovodne rasvjete moguće je taj princip nadograditi u nekoliko pravaca: animacijskim svjetlovodnim projektorom dati dinamiku, oblikovno razvući snop u zavjesu konstantne ili promjenljive duljine, završiti svjetlovode sa staklenim kristalima različitog oblika...

NEBO

Svjetlovodno zvjezdano nebo u prostoru poseban je efekt. U današnje doba gipsanih obloga i spuštenih stropova instalacija sa svjetlovodom daje posebnu čar prostoru. Svjetlovodne točkice u stropu promjera su 0,5 - 2 mm, bez održavanja na rasvjetnom mjestu, iz jednog izvora svjetla snage do 100W za cca 300 komada. Dekorativni efekt je neusporedivo ljepši, profinjeniji, a instalacija ekonomičnija od halogene rasvjete.

TAPISON

Podne obloge od zida do zida i dalje se koriste u određenim prostorima boravka bilo da su stambeni ili javni. Svjetleći efekti po podnoj oblozi daju dodatnu kvalitetu radilo se o funkciji vođenja kroz prostor, svjetlećoj poruci u obliku natpisa, logotipa i sl. ili samo nasumce “posipanim” svjetlećim točkicama po podu. Napajanje svjetlovoda svjetlom iz minijaturnog LED izvora dostatno je za nenadmašne krajnje efekte, a uz dodatak isto tako minijaturne elektronike omogućeni su dinamični efekti.

KERAMIKA

U spojnicama keramičkih pločica također se mogu pojaviti završetci svjetlovodnih vlakana. U kontrastu mraka označavaju pravilan raster ili strukturu mozaika na oblozi plohe. Postavljanje iziskuje malo više strpljivosti i suradnje s izvođačem obloge, ali rezultat je jedinstven i neponovljiv.

TUŠ

Svjetlo je dovedeno do mlaznice tuša, a dalje je svjetlo vođeno kroz mlaz vode. U svjetlovodnoj instalaciji nema struje pa samim time ni opasnosti za korisnike. O primjeni projektora ovisi konačni efekt, koji može biti i kromoterapijski uz primjenu modula s bojama.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike