Sport
CHALLENGE KUP ZA ODBOJKAŠICE

Nakon devet godina Osječanke u Europi
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Odlični prošlosezonski rezultati donijeli su odbojkašicama Osijeka pravo sudjelovanja u trećem po snazi europskom klupskom natjecanju. Tako će nakon devet godina odbojkašice Osijeka zaigrati u Challenge kupu. Zajedno s još devet klubova igraju svojevrsne kvalifikacije za prolazak u šesnaestinu finala. Protivnik se zna još od ljetos, a ždrijeb je dodijelio najbolju i najtrofejniju austrijsku ekipu. Riječ je o NÖ Sokol iz Schwechata, gradića 18 kilometara udaljenog od austrijske metropole Beča, koji dominira u svojoj zemlji, gdje je državni prvak bio čak 46 puta, a austrijski Kup osvajao se u 25 navrata. U prvenstvu drže niz od 1994. godine, a ni u tekućoj sezoni nitko im nije ni blizu. Stoga je jasno da večeras (19 sati) u Gradski vrt stiže respektabilno ime.

- Ako želimo povući paralele, za Sokol možemo reći da je ono što je Mladost u hrvatskim okvirima. Impresivan je njihov niz domaćih trofeja, na međunarodnoj sceni nisu napravili ništa značajno, ali konstantno igraju u eurokupovima, stoga je jasno da uz kvalitetu posjeduju i iskustvo - smatra trener Osijeka Branislav Franić.

S obzirom na rezultate, ali i rejting, jasno je tko je u ulozi favorita u ovim dvobojima. Svjesni su toga i u Gradskom vrtu, gdje ipak vlada i ona deviza “dok se igra sve je moguće.” Može li Osijek zakomplicirati ovu seriju, koja se sljedeći ponedjeljak nastavlja u Schwechatu?

- Prema trenutnim saznanjima, koja nisu neka detaljna, suparnik je u prednosti. U igračkom kadru imaju i inozemnih akvizicija iz Bugarske i Slovačke, ostatak je ono najbolje što nudi tamošnje domaće okruženje. Primjetna su i neka prezimena s ovih područja, ali je riječ o domaćim igračicama, koje bez problema dominiraju u Austriji već jako dugo. Pogledao sam neke snimke, ali u tim utakmicama nije bilo rezultatske neizvjesnosti, Sokol je rutinski dominirao, tako da ne znamo njihove prave mogućnosti - naglašava Franić, koji ipak ne očekuje da predstojeće utakmice budu odrađene samo reda radi.

Osijek, istina, trenutno nije u stanju koje bi sa sigurnošću značilo da se može i nastaviti europski put. Ali, on još nije ni počeo, stoga ga treba dočekati s optimizmom, bez obzira na pune klupske vitrine Sokola.

- Suparnice imaju prigodu svake sezone testirati svoje mogućnosti izvan austrijskih granica. S druge strane, mi smo nakon gotovo deset godina ponovno u Europi, a mislim da nitko od naših igračica nije iskusio igranje u ovom društvu. Nema sumnje da će nam svima koristiti - smatra trener Osijeka, koji je ove sezone dvije utakmice u domaćem prvenstvu odigrao i dobio na svom parketu. No, ne igra se protiv Poreča i Nove Gradiške.

- Sportski motiv je uvijek prisutan. Naravno, tu je i igranje na domaćem parketu, stoga od večerašnjeg dvoboja prije svega priželjkujem da pružimo dobru igru, te da na tribine dođe što veći broj gledatelja i da nam podršku. Ako još bude i rezultatski uspješno, super, ali nemamo opterećenje na europskom kolosijeku - naglašava Branislav Franić, trener Osijeka, koji ponovno igra kvalitetne euroutakmice.

Nino BENČINA
NAKON AUSTRIJANKI - AUSTRIJANKE

Posljednji put odbojkašice s Drave u jednom od eurokupova igrale su 2008. godine. Tada su se zvale Pivovara Osijek, participirale su u dva natjecanje, a vodio ih je Miodrag Stojaković. Nakon što su u šesnaestiini finala onog jačeg (Kup CEV-a) u dvije utakmice ispale od portugalskog Riberiensea, uključile su se u 3. kolo Challenge kupa. Tamo ih je čekao Fabasoft Linz Steg, koji je na Zrinjevcu slavio u četiri, a kod kuće u pet setova. Osječanke su posljednju domaću euroutakmicu odigrale protiv austrijskog kluba, a evo desetljeće poslije, ponovo ih čekaju Austrijanke. Možda i s povoljnijim ishodom?

Susret ŽOK Osijek - NÖ Sokol počinje u 19 sati u maloj dvorani Gradski vrt

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike