Novosti
HITNO POTREBNA BOLJA ZAŠTITA

Lani čak 18 žena ubili partneri ili bliske osobe
Objavljeno 22. studenog, 2017.

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 20 žena, najviše u posljednjih sedam godina, njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri, upozoreno je u utorak na predstavljanju projekta Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama. Nositeljica tog novoga, trećeg europskog projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, projekt je započeo 1. travnja ove godine, a trajat će do kraja 2019., ukupno je vrijedan 430 tisuća eura.

Cilj mu je identificirati postojeće pravne prakse koje su prepreka učinkovitijem pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama, u fokusu mu je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja, naglasila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Pozivajući se na podatke MUP-a, Ljubičić je upozorila kako su u pet godina, od siječnja 2012. do kraja 2016., ubijene 72 žene, ubili su ih supruzi, partneri ili bliski muškarci, "femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava".

Rast broja ubojstava žena upućuje da zakonske, pravosudne, medijske i edukacijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama nisu dale željeni rezultat, naglašeno je na predstavljanju projekta na kojem su pročitani i potresni slučajevi pet ubijenih žena. “Nasilje je rodno uvjetovano, u pojedinim slučajevima teško prepoznatljivo, u pravilu je bez svjedoka, traje duže vrijeme, a žrtve zbog straha i nepovjerenja u rad državnih institucija ponekad ga nisu sklone prijaviti”, navela je Ljubičić.H

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike