Novosti
RUSKI MEDIJI ŽALE SE NA UCJENU

Za Rusiju je sve što se događa oko Agrokora - prijevara
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Vezani članci

ČEKA SE OBJAVA SLOVENSKOG SUDA

Donesena odluka o žalbi Vlade i Sberbanka

"Ucjena i prijevara: Sud u Londonu stao na stranu Hrvatske u sporu sa Sberbankom", "Je li ovo izolirani slučaj ili se radi o jačanju protekcionističkih tendencija kao novom trendu u globalnoj ekonomiji?", "Koje su šanse da inozemni kreditori ostvare povrat višemilijardskog duga?", neki su naslovi tekstova u ruskim medijima u posljednje vrijeme koji analiziraju najnovija zbivanja u vezi koncerna Agrokor. Nakon što je šef Sberbank Herman Gref prije tjedan dana pred novinarima ponašanje privremenog upravitelja bivšeg Todorićevog carstva Ante Ramljaka označio kao ucjenu rekavši da je “ucjena izvanrednog povjerenika prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija”, u ruskim se medijima počelo pojačano raspravljati o dugu Agrokora prema ovoj velikoj ruskoj banci.

Portal Vedomosti podsjeća kako je Agrokor najveća kompanija u Hrvatskoj, ali i u cijeloj bivšoj zajedničkoj državi i da je početkom studenoga odbio priznati potraživanja Sberbank.

- Agrokor ruskoj banci duguje 1,3 milijarde eura, a Sberbank je njegov najveći kreditor. Agrokorovu odluku motivirala je činjenica da je Sberbank tužio Agrokor u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Srbiji. Hrvatsko zakonodavstvo omogućuje da se potraživanja kreditora, u slučaju da traže isplatu duga izvan Hrvatske, ne priznaju. Sberbank je također isključen iz vijeća kreditora te je izgubio mogućnost da sudjeluje u postizanju dogovora o restrukturiranju duga - piše ovaj portal, a ruski Forbes dodaje kako su u Sberbanku posebice ogorčeni što je sud u Londonu stao na stranu Hrvatske i priznao zakon “lex Agrokor”, a portal RBC pojašnjava kako je taj zakon zakomplicirao život kreditora koji žele naplatiti dug na račun stranih aktiva kompanije. Agencija TASS drži kako je “najvažnija stvar u 'lexu Agrokoru' moratorij na podnošenje bilo kakvih potraživanja prema kompaniji, kao i prema svim kompanija pod njezinom kontrolom ili njezinim podružnicama“, a Forbes pojašnjava kako to za kreditore Agrokora, posebice za ruski Sberbank i VTB, znači da za vrijeme procedure izvanrednog upravljanja oni nemaju pravo obratiti se “ni državnim, ni arbitražnim sudovima – ni protiv Agrokora, ni protiv kompanija koje su dio Agrokora”. Ruski mediji ističu kako je jedino Srbija stala na stranu Sberbank i zamrznula aktive kompanija Agrokor i Ledo. M.Flego

Što Sberbank može učiniti?

Sperbank se može žaliti na odluku londonskog suda, a izgledi Sberbanka, analizira Russia beyond the Headlines, ovise o tome hoće li se arbitri londonskog suda međunarodne arbitraže koji nisu vezani uz zaključke Visokog suda u Engleskoj, složiti s priznavanjem učinaka zakona Agrokor izravno u okviru arbitraže.

- U slučaju zadovoljenja potraživanja Sberbank u arbitraži, kompanija će biti u mogućnosti ispuniti arbitražnu odluku u skladu s Njujorškom konvencijom iz 1958. u zemljama koje su odbile priznati hrvatsko pravo. Na taj će način, unatoč činjenici da je 9. studenoga sudac Visokog suda u Engleskoj stao na stranu Hrvatske, Sberbank još uvijek imati mogućnost preokrenuti tijek događaja - savjetuje ovaj ruski portal.