Novosti
BARANJSKA TVRTKA

Belje bi najbolje bilo prodati “u paketu”
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Dok se političari prepucavaju oko toga treba li saborsko istražno povjerenstvo, nakon što je istraga protiv Ivice Todorića i ostalih postala pravomoćna, nastaviti s radom, približno 1700 beljskih radnika zainteresirano očekuje rješavanje pitanja Agrokora.

Tješe ih tvrdnje kako za sada nikakvih otpuštanja neće biti te kako će njihovi pogoni nastaviti s radom. Ipak, pitaju se što će biti kada jednom dođe novi vlasnik. Još u rujnu pisali smo kako je Belje založilo - sve osim zemljišta. Dogodilo se to nakon što je Agrokor realizirao zajam od 480 milijuna eura (odobren na 15 mjeseci uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje, osiguran od imatelja obveznica predvođenih fondom Knighthead Capital Management), kako bi stabilizirao poslovanje, platio dio dugova, riješio problem likvidnosti te financiranje zaliha i pripremu za sezonu. U rujnu je sklopljen Ugovor o zasnivanju založnog prava, kao zajednička hipoteka radi osiguranja novčane tražbine do iznosa od najviše 1.060.000.000 eura, čime je Belje nekretnine založilo u korist Madison Pacific Trust Ltd. sa sjedištem u Hong Kongu. Kako ističu dobro obaviješteni, davateljima kredita ovo nije prvi put da nude slične pozajmice. Strategija tog fonda i njemu sličnih je ojačati kompanije i potom ih prodati.

- Činjenica je kako će, u slučaju prodaje, Madison Pacific Trust Ltd. biti vjerovnik. Što je u ovom trenutku za Belje najbolje, teško je reći, ali mi se čini da je najbolje sve riješiti na razini Agrokora. Kako sada stvari stoje, bilo bi dobro Belje prodati u paketu, a hoće li do prodaje doći za godinu, dvije ili tri, pokazat će vrijeme. Prodaja će se sigurno dogoditi - kaže naš izvor.

Što se tekućeg poslovanja tiče, beljci kažu kako se sve odvija normalno i prema planu. Plaće su redovite, a stižu božićnice i darovi za djecu. Tvrde kako se dokaz o dobrom poslovanju vidi u izvješću o gospodarskom i financijskom stanju, objavljenom prošlog mjeseca. U njemu, podsjetimo, stoji kako je prihod Belja u prvih osam mjeseci ove godine iznosio 828 milijuna kuna, uz pozitivan EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u iznosu od 128 milijuna kuna. Kako je istaknuto, povećanje prihoda u kolovozu ove godine temelji se na visokim prinosima poljoprivrednih kultura, prije svega pšenice, uljane repice i suncokreta, ali i rajčice koju Belje uzgaja u stakleniku u kompleksu Mitrovac. Dobitak bi, tvrde na Belju, bio sigurno još veći da se u prvom tromjesečju ove godine nije dogodio problem sa sirovinom za proizvodnju stočne hrane, što je rezultiralo otkazivanjem narudžbi od strane vanjskih kupaca.

Gledajući prihode ostalih poljoprivrednih kompanija u sastavu Agrokora, Belje je u spomenutom razdoblju poslovalo najuspješnije. U najnovijem, pak, izvješću, koje obuhvaća razdoblje za prvih devet mjeseci ove godine, Belje je prikazalo prihod od 932 milijuna kuna, dok je EBITDA 146 milijuna kuna.

Zalaganje imovine spriječilo je neke ranije dogovorene i planirane poslove, između ostalih, i rušenje objekta stare beljske vinarije u širem središtu Kneževih Vinograda, što baš i nije naišlo na odobravanje općinskog čelništva, tim više što rušenje rugla u središtu mjesta očekuju i traže već više godina. Inače, vjerovnici Belja u ovom trenutku imaju razlučna prava vrijedna 582 milijuna kuna, od čega najviše Zagrebačka banka - 466 milijuna kuna. U utorak je cijena beljske dionice na Zagrebačkoj burzi bila 5,56 kuna, a dan ranije obavljeno je 89 transakcija. Glavna skupština društva bit će održana 27. studenoga.

Ivica GETTO
NHS: NOVI VLASNICI BIT ĆE POZNATI U TRAVNJU

Prošloga je tjedna u Zagrebu održan sastanak povjerenika sindikata koji djeluju u Agrokoru s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i izvanrednim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom. Kako je na društvenoj mreži objavila beljska podružnica Nezavisnog hrvatskog sindikata, na sastanku je rečeno kako se krajem siječnja iduće godine očekuje dogovor vjerovnika, kada bi se moglo vidjeti tko će i u kojoj mjeri biti novi vlasnici. Konačan dogovor, prenose, očekuje se u travnju, kada bi Ramljak prestao s radom. “Dvadeset tvrtki ostat će u sustavu Agrokora, a samo o vjerovnicima ovisi hoće li one ostati cjelina ili neće”, objavljeno je, između ostaloga, na stranici NHS-a.

Najčitanije iz rubrike