Svijet
SNAGE SAD-A

Bombe na tvornice droge u Afganistanu
Objavljeno 21. studenog, 2017.

Snage SAD-a u napadima iz zraka bombardirale su nekoliko pogona za proizvodnju droge u Afganistanu. “Napadi su bili usmjereni na izvore financija talibana”, rekao je general John Nicholson i dodao da će se takvi napadi nastaviti. Zajednička operacija s afganistanskim snagama provedena je u južnoj pokrajini Helmandu, rekao je Nicholson na konferenciji za medije. Helmand nije samo središte proizvodnje droge u Afganistanu, gdje se proizvodi od 80 do 90 posto svjetskog opijuma nego je i najveće uporište talibana u Afganistanu.

Ured afganistanskog predsjednika objavio je da je u Helmandu uništeno osam tvornica za preradu narkotika. Qari Jusuf Ahmadi, glasnogovornik talibana, odbacio je te tvrdnje. “Na tom području nema nikakvih tvornica droge. Oni (SAD i afganistanska vlada) samo žele prikriti da su bombardirali civile”, napisao je na Twitteru.

Prema Vijeću sigurnosti UN-a, 400 milijuna dolara, koliko se procjenjuje da su talibani prošle godine zaradili trgovinom drogom, čini oko pola ukupnih prihoda pobunjenika. Afganistan je ove godine proizveo najviše opijuma u svojoj povijesti - procjenjuje se 9000 tona, objavio je prije nekoliko dana ured UN-a za droge i kriminal. S obzirom na prošlogodišnjih 4800 tona, to je povećanje od 87 posto proizvodnje opijuma najvećega svjetskog proizvođača ilegalnih tvari, navodi se u izvješću. Ukupno 328.000 hektara iskorišteno je za kultiviranje opijuma, kaže se u izvješću, što je povećanje od 63 posto u usporedbi s godinom prije. H

MILIJUN OVISNIKA

Afganistan proizvodi 90 posto svih opijatskih droga u svijetu. Iako donedavno ta zemlja nije imala najvišu stopu konzumenata, sada je više od milijun od ukupno 35 milijuna Afganistanaca ovisno o narkoticima, što je najviša stopa ovisnika po stanovniku u svijetu.

Najčitanije iz rubrike