Svijet
KAD KLIMA POLUDI

Nezapamćena suša u Španjolskoj i Portugalu
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Španjolska i Portugal bore se s katastrofalnom sušom koja je izazvala šumske požare s mnogo ljudskih žrtava, uništila usjeve i zbog koje su presušile rijeke. Stručnjaci upozoravaju kako bi takva duga razdoblja bez padalina mogla postati češća. Gotovo cijeli Portugal zadnjih je šest mjeseci pogođen sušom. U većem dijelu Španjolske u istom je razdoblju palo znatno manje kiše nego što je uobičajeno.

- Katastrofa - kaže Jose Ramon Gonzalez, stočar iz većinom kišne španjolske pokrajine Galicije. Umjesto travom koja je uvenula, stoku već mjesecima hrani krmivom, što mu je velik trošak. "Presušile su rijeke i potoci koje ni ja ni moji roditelji, djedovi i bake, nisu nikada dosad vidjeli bez vode", rekao je. Udruga španjolskih poljoprivrednika objavila je da je 1,38 milijuna hektara žitarica, suncokreta i maslina pogođeno sušom.

- Osjećam se bespomoćno, kao da sam bolestan. Ta bolest zove se suša - govori ratar Victor Ortiz iz pokrajine Kastilja-La Mancha, čije su nepregledne ravnice opisane u najpoznatijem Cervantesovu djelu "Don Quijoteu". Ortiz kaže da će ove godine imati 70 posto manje uroda nego lani. Jednako je teško poljodjelcima s druge strane granice, u Portugalu.

- Maslinici, vinogradi, polja žitarica..., ni za što od toga u našoj regiji nema dovoljno vode, rekla je predsjednica saveza poljoprivrednika Fremelinda Carvalho iz Portalegrea u središtu zemlje. Ove je godine u šumskim požarima poginulo 109 ljudi u Portugalu i pet u španjolskoj Galiciji. Zalihe vode na neuobičajeno su niskoj razini. U Portugalu je 28 spremnika s vodom bilo popunjeno manje od 40 posto. Slična je situacija sa spremištima u Španjolskoj uz rijeku Tajo.

Još je gore uz rijeke Douro i Segura koje služe za navodnjavanje u sjevernoj i jugoistočnoj Španjolskoj. Španjolci su iz svojih hidroelektrana ove godine dobili 58 posto manje energije nego lani. Stručnjaci upozoravaju kako bi u budućnosti moglo biti i gore.

- Španjolska još od 80-ih osjeća posljedice klimatskih promjena, a početkom stoljeća to se pojačalo - rekao je Jorge Olcina, geograf na čelu klimatološkog odsjeka na sveučilištu u Alicanteu. "Klima poprima sve više suptropskih karakteristika. Temeprature su više, a kiše rjeđe i obilnije. Zato će rizici povezani s klimom, poput toplinskig udara, suša i poplava, u idućim desetljećima biti sve veći", dodaje Olcina.

GLEDANJE U NEBO

Španjolska vrlo loše upravlja svojim vodama, kaže glasnogovornik španjolskog ogranka Greenpeacea Julio Barea. Kao primjere navodi navodnjavanje stabala kojima inače ne treba toliko vode, poput maslina i badema i sadnju biljaka koje traže mnogo vode, a nisu pogodne za španjolsku mediteransku klimu. Obje vlade obećale su da će pomoći stočarima i poljoprivrednicima koji nestrpljivo iščekuju kišu. "Neprestano gledamo u nebo", kaže Ortiz.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike