Osijek
REORGANIZACIJA ŽUPANIJSKE UPRAVE

Umjesto dva, bit će pet novih upravnih odjela
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Nakon prvotnih najava, sada se pojavio i prvi konkretni nacrt izgleda reorganizacije županijskih upravnih tijela u mandatu župana Ivana Anušića. Za idući je tjedan (utorak, 28. studenoga) sazvana sjednica Skupština županije, kao visoka, treća točka dnevnog reda (čak i prije odluke o izglasavanju proračunu za 2018. godinu, nap. a.), predlaže se Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o upravnim tijelima Osječko-baranjske županije.

U ovom trenutku županija ima 11 upravnih tijela, a zbog podijeljenog djelokruga rada, među njima je u jednom dijelu, dolazilo do preplitanja i obavljanja istovrsnih poslova u različitim upravnim tijelima.

To se, stoji u pripremnom skupštinskom materijalu odnosi na sektore poljoprivrede, ruralnog razvoja, gospodarstva i regionalnog razvoja. Zbog toga se predlaže ustrojavanje pet umjesto dosadašnja dva uprava tijela. I to Upravnog odjela za poljoprivredu, Upravnog odjela za ruralni razvoj i Upravnog odjela za kontinentalni turizam, umjesto dosadašnjeg Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj. Potom i Upravnog odjela za gospodarstvo, te Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije umjesto dosadašnjeg Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj.

Povećanje obujma poslova, osobito pripreme, provedbe i praćenja izvršenja strateških dokumenata regionalnoga razvoja osobito u području gospodarstva odnosno djelatnosti poljoprivrede, ruralnog razvoja, turizma, poduzetništva i obrta, energetike, prometa i prometne infrastrukture te prijave, koordinacije i provedbe razvojnih projekata u koje se Županija mora uključiti kao jedan od osnovnih pokretača razvoja na njenom području, osnova su prijedloga dogradnje upravnog ustrojstva Županije uspostavljanjem novih upravnih tijela.

Ovo će značiti i novo zapošljavanje - u onim novima, za kontinentalni turizam osam novozaposlenih, a za ruralni razvoj ukupno četiri nova službenika (oba odjela bit će s novim pročelnicima). Novooformljeni odjel za investicije popunit će se djelatnicima (njih 11) iz rasformiranog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, ali rezultirat će i novim zaposlenjima na radnim mjestima - dva pomoćnika pročelnika i jednog višeg savjetnika.

Procjena je predlagatelja ovog materijala, kako je, prema sada važećim parametrima, za provedbu ove Odluke potrebno je u županijskom proračunu osigurati sredstva u iznosu od 2,4 milijuna kuna godišnje.

Konačnu odluku o ovom prijedlogu dat će vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije. Ipak, jasno je kako predlagatelj ima stabilnu većinu.

Dario KUŠTRO

14

upravnih odjela predlaže se umjesto sadašnjih 11

SMJENA GENERACIJA

Čini se kako će u Upravnim tijelima županije doći i do veće smjene generacija. Naime, dobar dio sadašnje garniture službenika, posebice onih na višerangiranim mjestima, u godinama su kada stječu prve uvjete za odlazak u mirovinu. Neslužbeno saznajemo kako će se upravo njima ponuditi (i više nego) pristojne otpremnine za ranije napuštanje službe.

odluka

SKUPŠTINA ĆE O TOME ODLUČIVATI U UTORAK, 28. STUDENOGA

Najčitanije iz rubrike