Regija
KRUPNA ULAGANJA U 2018.

Za Poduzetnički inkubator i Hrvatski dom 60 milijuna kn
Objavljeno 22. studenog, 2017.

VINKOVCI

Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca gdje se, između ostaloga, raspravljalo i o proračunu za 2018., ponovno je aktualizirana gradnja Hrvatskog doma koja je počela još prije nekoliko godina, ali je prekinuta zbog sudskog spora između investitora i izvođača koji je završio nagodbom.

- Valja istaknuti i pojedine stavke koje financiramo iz naših izvornih sredstava, pa tako povećavamo iznos za stipendije na 1,5 milijuna kuna, školske knjige u idućoj godini bit će osigurane za sve osnovnoškolce, a nastavljamo i s mjerom tisuću kuna za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola - rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Također je najavio kako radovi na zgradi Gradske knjižnice, što je, zapravo, prva faza Hrvatskog doma, počinju na proljeće. Za krupne investicije, a tu su osim prve faze Hrvatskog doma i Poduzetnički inkubator vrijedan 21 milijun kuna, koje će se financirati ili sredstvima fondova EU-a ili državnim sredstvima preko nadležnih ministarstava, vinkovački proračun je u 2018. predvidio 60 milijuna kuna.

Podsjetimo, zemljani radovi na mjestu nekadašnje Gradske knjižnice i Velikog kina koji je početkom prošlog stoljeća sagrađen kao Hrvatski dom, uništenih od srpskih bombi u jesen 1991., počeli su 2011., kada su i vinkovački arheolozi otpočeli s istraživanjem i iskopavanjem. Pronađeni su vrijedni artefakti, pa i “vremenska kapsula” postavljena uz temeljni kamen za gradnju Hrvatskog doma. No radovi su stali jer tadašnji izvođač radova zbog, kako je tvrdio, povećanja opsega radova nije se mogao uklopiti u financijske okvire, pa je slučaj završio na sudu, ali je ipak postignuta izvansudska nagodba.

Projektom prve faze predviđena je gradnja podzemne garaže, Gradske knjižnice i nekoliko lokala, ukupne površine oko 3000 četvornih metara, a za drugu fazu prvobitni je projekt doživio neke preinake, pa će tu biti smješteno arheološko i antičko blago i sve drugo što svjedoči o kontinuitetu življenja, dužem od 8300 godina, na prostoru današnjih Vinkovaca i gdje će imati primjerene sigurnosne i klimatske uvjete prema najvišim standardima. Kako je predviđeno izmijenjenim projektom, za budući muzejski paviljon predviđena je površina od 5000 četvorih metara.

- Do kraja godine objavit ćemo natječaj za izvođača radova i na proljeće radovi kreću. Sada govorimo o prvoj fazi vrijednoj oko 28 milijuna kuna, gdje će biti smještena Gradska knjižnica, a u drugoj fazi gradnja je muzejskog prostora – kaže gradonačelnik Ivan Bosančić. Miroslav Flego

S proljećem 2018. godine krenula bi prva faza gradnje Hrvatskog doma, tj. knjižnice

Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike