Kultura
U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Europska noć kazališta: Kestenje će u dvorištu opet peći ravnatelj Ivica Lučić
Objavljeno 22. studenog, 2017.

Vezani članci

NAJAVLJENA NOVA KAZALIŠNA PREDSTAVA GRADSKOG KAZALIŠTA POŽEGA

Premijera “Isadore” u Noći kazališta

NOĆ KAZALIŠTA - 25. STUDENOGA

Veliki broj prijava iz svih krajeva Hrvatske

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 50 tisuća gledatelja na 260 izvedbi doma i u gostima

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ove će godine sudjelovati u projektu Europska noć kazališta, koja će se deveti put održati u brojnim kazalištima u zemlji i inozemstvu u subotu, 25. studenoga, s početkom u 17.30. Ulazak na sve programe u Noći kazališta je besplatan!

- Najmlađi i najnoviji polaznici Dramskog studija izvest će najuspješnije improvizacije koje su svladali u svojim prvim koracima. Ovo je i za njih prilika da pokažu svoju maštu, kreativnost i razigranost, a ovim ih nastupom na međunarodnoj kazališnoj manifestaciji želimo motivirati i ohrabriti za daljnji rad te i ostaloj djeci koja su ljubitelji kazališta i scene približiti način rada Dramskog studija, koji svake godine ima sve veći i veći broj polaznika - istaknule su voditeljice Studija Lidija Helajz i Areta Ćurković.

U goste donjogradskim kazalištarcima dolaze i učenici OŠ Vladimira Becića, članovi English drama group, koji će od 18.30 izvesti predstavu “Good Deeds and Such” (dio predstave “Holka Polka” D. M. Larsona), u cijelosti na engleskom jeziku, najavila je voditeljica engleske dramske grupe Marina Matijević i naglasila kako je riječ o vješticama i vješcima koji su se okupili kako bi se dogovorili kako spasiti svoju čaroliju, koju im vile prijete oduzeti jer se njome koriste u zle svrhe. Zaključuju da je najbolji način da se spase to da dokažu kako čaroliju znaju iskoristiti i u dobre svrhe, te odlučuju koja će dobra djela svatko od njih napraviti... U predstavi se spominju likovi iz poznatih bajki i pripovijetki, u priču utkani na moderan i humorističan način.

Ponovno u Dječje kazalište dolazi i udruga Gorski paroščić sa svojim nagrađenim mjuziklom “Paroščić putuje svijetom” autorice Draženke Šebek, za koju se na prošloj izvedbi tražila ulaznica više! Parošćići svoj nastup počinju u 19 sati.

Na kraju će, od 20 sati, ugostiti i Kazalište FRiKK iz Zagreba, koje će izvesti dramsku predstavu za odrasle inspiriranu životom Tina Ujevića: novinarka Jasna prije odlaska na rad u Novi Zeland dobiva posljednji novinarski zadatak - intervju s Augustinom Tinom Ujevićem. Tin se zaista i pojavi, a mlada i nedovoljno upoznata novinarka, očara se djelima hrvatske i svjetske književnosti, u razgovoru s hrvatskim klasikom. Autor i redatelj je Željko Senečić, a igraju Iva Šimić, Antun Tudić i Robert Roklicer.

U popratnom programu nastavljaju suradnju s Udrugom Pobjede, koja će u pet friendly kazalištu imati štand, kao i s Lions klubom Mursa Osijek, čije će članice ponovno peći kolače za sve sladokusce. Budući da je Noć kazališta najdraža jesenska manifestacija osječkih kazalištaraca, odlučili su mališane počastiti i najukusnijom jesenskom delicijom – kestenjem, koje će u dvorištu Kazališta peći ravnatelj Ivica Lučić!

Narcisa VEKIĆ
GLAVNI PROGRAM

17.30 - “Naši prvi koraci”, dramske improvizacije, Dramski studio Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, ulazak besplatan

18.30 - dvorana, “Good Deeds and Such”, predstava na engleskom jeziku, English drama group OŠ Vladimira Becića Osijek, ulazak besplatan

19 sati - dvorana, Draženka Šebek “Paroščić putuje svijetom”, mjuzikl za djecu, Udruga Gorski paroščić, ulazak besplatan

20 sati – dvorana, Željko Senečić “TIN”, dramska predstava za odrasle, Kazalište FRiKK, Zagreb, ulazak besplatan

POPRATNI PROGRAM

17.30 - predvorje, Udruga Pobjede, humanitarna prodaja za azil za pse u Nemetinu

17.30 - predvorje, Lions klub Mursa Osijek, humanitarna prodaja kolača

17.30 - “Kestenje pečeno ili pestenje kečeno, bitno je kako se razumije, a ne kako je rečeno”, (i ove godine) majstor ravnatelj peče kestenje u dvorištu Kazališta za sve mališane

25. studenoga

OVOGODIŠNJI JE DATUM MANIFESTACIJE

Budući da je Noć kazališta najdraža jesenska manifestacija osječkih kazalištaraca, mališane će počastiti kestenjem.

NOĆ KAZALIŠTA U VINKOVCIMA

U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima u 20 sati bit će izvedena predstava E. Ionesca “Nosorog” Narodnog pozorišta Kikinda, u režiji i adaptaciji Snežana Trišić. Drama u četiri čina iz 1959. pripada teatru apsurda. Stanovnici malog, provincijskog francuskog grada pretvaraju se jedan po jedan u nosoroge. Bérenger marginalac, glavni lik drame, izdvaja se kao moralna vertikala, postojani vojnik čovječanstva, ostaje nepromijenjen. Baš u ovoj drami Ionesco silno izražava svoj strah prema ideološkom konformizmu, inspiriranoj usponom Željezne garde u Rumunskoj 30-ih. “Nosorog” je dramska studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo) građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sustav kojem se više nitko ne može suprotstaviti. Jesmo li zaista svi mi – nosorozi? M.K.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike