Sport
OKUPLJANJE HRVATSKIH KOŠARKAŠA

Skelin pozvao najbolje koje ima na raspolaganju
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Ovoga tjedna startaju kvalifikacije košarkaša za nastup na Svjetskom kupu (novi naziv umjesto Svjetskog prvenstva), koji je na programu 2019. u Kini. Ciklus je potpuno drukčiji od svih prethodnih, za svoje mjesto među 12 odabranih selekcija sa Starog kontinenta trebat će proći dva filtra po skupinama. U prvoj fazi tako sudjeluju 32 reprezentacije, podijeljene u osam skupina, iz koje će tri najbolje nastaviti natjecanje u “križanim” grupama, kamo će se i prenijeti osvojeni bodovi.

Prvi krug Hrvatska odrađuje u D skupini, s Nizozemskom i Italijom, koje su ovotjedni suparnici, te s Rumunjskom. Prvi dvoboj je u četvrtak s Nizozemcima u Almereu, a tri dana poslije u Zagreb stižu “azzuri”. U kvalifikacije krećemo s novim izbornikom, ali i igračkim kadrom za koji se ne može reći da je i najbolje što Hrvatska ima. Zbog nezgodnog termina za ove utakmice ne konkuriraju igrači iz NBA lige, a vrlo vjerojatno neće biti ni onih koji nastupaju za svoje euroligaške klubove. Rat FIBA-e i ECA-e nije od jučer, a ti drugi ne pokazuju razumijevanje za nacionalne interese.

- Ne igramo s našim najboljim igračima, imamo problem, ali imaju ih i drugi, netko više, netko manje. Naš cilj apsolutno je plasman u Kinu. Nadam se da će se momčad dobro posložiti i da će pružiti dobre partije, odigrati kao ekipa i pokazati da mogu kandidirati za samu završnicu Svjetskog prvenstva, rekao je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković.

Novi čovjek na klupi, Ivica Skelin, prvobitno je za ovu akciju objavio popis od 24 imena, no lista je skraćena na njih 16, tako da će za nastup na otvaranju kvalifikacija konkurirati: Dominik Mavra, Toni Katić, Josip Bilinovac, Filip Krušlin, Krunoslav Simon, Roko Badžim, Jakov Mustapić, Domagoj Bošnjak, Ivan Ramljak, Luka Božić, Željko Šakić, Tomislav Zubčić, Boris Barać, Miro Bilan, Darko Planinić i Josip Sobin. Od onih koji bi svakako bili dobrodošli otpali su Rok Stipčević i Damjan Rudež.

- Situacija nije idealna, ali je ista za sve selekcije. Nemamo puno vremena, samo nekoliko dana zajedničkog treninga, ali učinit ćemo sve da prve utakmice odradimo najbolje moguće. Igrači se znaju, neki su igrali ili igraju zajedno, a igranje za reprezentaciju uvijek je motiv više - kaže izbornik Skelin, kojem je jedan od pomoćnika i trener Vrijednosnice Osijeka Vladimir Krstić. N. Benčina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku