Novosti
AGENCIJA ZA LIJEKOVE - AMSTERDAMU

Hrvatska se povukla iz utrke za EMA-u zbog nejednakog tretmana
Objavljeno 20. studenog, 2017.
Ministrica: Išli smo u pregovore s državama s kojima imamo zajednički interes i koje mogu poduprijeti nama važne stvari

Hrvatska je u ponedjeljak ujutro povukla kandidaturu Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, samo nekoliko sati uoči donošenja odluke o tome koji će europski grad biti njezin domaćin nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a. Novo sjedište EMA-e bit će Amsterdam.

- Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu jer u postupku koji prethodi donošenju odluke o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove - priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ministrica Marija Pejčinović Burić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu na kojem je donesena odluka o sjedištu EMA-a, kao i o sjedištu Europske agencije za banke (EBA), dodatno je pojasnila kako je “poglavito bio problem kriterij zemljopisne pokrivenosti te se stoga Hrvatska odlučila na povlačenje kandidature, procijenivši koje će zemlje poduprijeti i zauzvrat dobiti potporu u stvarima koje su njoj važne”.

Masovno lobiranje

Agencija Reuters u svojoj najavi izbora novog sjedišta EMA-e objavila je kako su mnogi od 900 zaposlenika agencije zaprijetili da se neće preseliti u velik dio od 19 gradova kandidata. Europska komisija je 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro. Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak informacija. Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao “masovnim” lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima. Način na koji ministri glasaju o sjedištu svojevrsna je kombinacija glasanja kakvo se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape. Kandidaturu za EMA-u povukle su i Irska i Malta.

Hrvatska je u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u: “Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije.”

Prednost velikih

- Iznenadilo nas je da nisu jednako vrednovani svi kriteriji. Mi smo se prije svega uzdali da će se kod dodjeljivanja sjedišta agencija voditi briga da one zemlje koje još nemaju ni jednu agenciju imaju prioritetan status - izjavila je novinarima ministrica Pejčinović Burić. Dodala je kako je zemljopisni kriterij utvrđen na summitu još 2003., a da se to na neki način zaobilazi jer se tvrdi da to vrijedi za nove agencije, a ne za nova sjedišta već postojećih agencija. Ministrica je istaknula da su se različito ocjenjivali i drugi kriteriji, koji bi Hrvatskoj išli u prilog poput utjecaja na proračun EU-a, što uključuje i elemente poput troškova života, zatim pitanje prometne povezanosti, gdje je jasno da su u prednosti veliki centri. Na upit zašto se za odustajanje čekalo do zadnjeg trenutka, ministrica Pejčinović Burić rekla je da je ona o tome već govorila na sastanku Vijeća za vanjske poslove prije mjesec dana i da je s tim u vezi poslano pismo glavnom tajništvu Europske komisije. “Odustajanje je zapravo treći korak u nizu kojim smo željeli pokazati da nismo zadovoljni ovakvim pristupom. Ovo je za nas bilo dobro iskustvo za budućnost. Željeli smo poslati poruku da se ubuduće kod izbora sjedišta agencija treba vratiti na izjavu iz 2003. i prioritetno uzeti one zemlje koje nemaju ni jednu agenciju, a takvih je danas pet”, rekla je ministrica. Ministrica je odbila reći za koga će Hrvatska glasovati. “Mi smo išli u pregovore s državama s kojima imamo zajednički interes. To je potpuno legitiman stav, tako se radi s onim državama s kojima imate zajedničke interese i koje mogu poduprijeti neke stvari koje su za Hrvatsku važne”, rekla je ministrica.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Biljana Borzan

zastupnica u Europskom parlamentu

OVO JE SRAMOTAN ZAVRŠETAK LOŠE ODRAĐENOG POSLA

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i predstavnica Europskog parlamenta za odnose s EMA-om, smatra kako je hrvatsko odustajanje od kandidature “sramotan završetak iznimno loše odrađenog posla”. “Debakl se počeo nazirati kada je Vlada tek u lipnju osnovala radnu skupinu za izradu kandidature, a rok za prijave bio je u srpnju”, izjavila je Borzan. “Mi smo se morali uključiti u ovu utrku jer smo jedna od nekoliko država članica koje nemaju ni jedno tijelo EU-a. Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura bi nam poslužila kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice. Najgora posljedica ovog raspleta događanja je činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao”, smatra hrvatska europarlamentarka. Ističe kako je bila u stalnom kontaktu s vodstvom Agencije za lijekove i neslužbeno je saznala da se Zagreb solidno predstavio u agenciji. S druge strane Vladina prijava je bila nepotpuna. Borzan zaključuje kako ju zanima “hoće li itko biti pozvan na odgovornost zbog ovog debakla”.

Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura