Novosti
GOSPODARSKI RAST PRESPOR

Projekcije rasta su neambiciozne?
Objavljeno 21. studenog, 2017.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se u razdoblju od 2018. do 2020. očekuju stope gospodarskog rasta na razini nešto nižoj od tri posto, što je konzervativna projekcija, a uz stabilne javne financije Vlada će i dalje raditi na stabilnom i predvidljivom poreznom sustavu, što je posebno potrebno hrvatskim izvoznicima.

U 2018. godini predviđa se realni rast BDP-a od 2,9 posto, godinu kasnije 2,6 posto, a u 2020. godini rast za 2,5 posto. Riječ je o konzervativnom planiranju, baznom scenariju, no radit će se na tome da ti postotci na kraju budu veći, istaknuo je Marić na skupu Hrvatskih izvoznika "Ekonomske politike RH i očekivanja za 2018. godinu". Kao jedno od pitanja u raspravi izneseno je upravo pitanje jesu li projicirane stope gospodarskog rasta za sljedeće tri godine postavljene previše konzervativno, odnosno neambiciozno, a na preoprezno je planiranje upozorio i saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić, koji smatra da bi planirane stope trebale biti mnogo veće, jer su i potrebe takve.

Ministar financija odgovara, pak, da bi napuhavanje prihodovne strane proračuna bilo neozbiljno te da bi to za sobom povuklo niz drugih problema. Marić je uz ostalo istaknuo i kako je nova ciljana razina proračunskog deficita za ovu godinu 0,6 posto BDP-a, dodatnih tri milijarde kuna manje u odnosu na originalni plan. Za iduću godinu planiran je deficit od 0,5 posto BDP-a, 2019. godine ide se na balansirani proračun, a 2020. trebao bi biti ostvaren suficit od 0,9 posto.H