Osijek
ZAKLADA SRCE GRADA OSIJEKA

Ove godine stipendije
će dobiti 25 studenata
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Protekle subote, 18. studenoga, službeno je raspisan 2. natječaj za dodjelu stipendija redovnim osječkim studentima, koje će financirati Zaklada Srce grada Osijeka. Nakon prošlogodišnjih 270 tisuća, Zaklada ove godine raspolaže sa 168 tisuća kuna, koje će se sljedećeg mjeseca raspodijeliti na novih 14 studenata u mjesečnom iznosu stipendije od 1000 kuna. Novi natječaj za ovu stipendiju, koju trenutno prima 11 studenata, jučer (20. studenoga) službeno su najavili predstavnici Zaklade i lokalne samouprave, koji su naglasili važnost stipendiranja studenata i pomaganja podzastupljenima u ostvarivanju snova.

Vladimir Ham, predsjednik Zaklade Srce grada Osijeka, istaknuo je kako će ukupno 25 osječkih studenata usrećiti izdašnim stipendijama, koje će se isplaćivati sve do rujna sljedeće godine.

- Protekle godine uspješno smo stipendirali 11 studenata, a ove godine taj broj želimo zaokružiti na 25, naravno uz pomoć gradskog poglavarstva i zainteresiranih građana. Smatram da je naša Zaklada izvrsna prilika da se sugrađani i gospodarski subjekti na transparentan način uključe u stvaranje akademske zajednice, jer i minimalnim doniranim iznosima mogu omogućiti prijeko potrebna sredstva za odlične studente bez dovoljne financijske pozadine - pozvao je predsjednik Zaklade Srce grada Osijeka, Vladimir Ham.

Važan donator podzastupljenim studentima je i gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, koji je naglasio važnost prakse spajanja privatnog i javnog, odnosno financiranja iz gradskog proračuna uz nužne donacije iz džepova sugrađana.

- Iako smo trenutno na početku puta, stipendije ove zaklade zasigurno će postati tradicija, koja će se iz godine u godinu razvijati i nadograđivati. Također, uz stipendiranje izvrsnih studenata s manjkom financijskih mogućnosti, izravno želimo uključiti privatne donatore, odnosno poduzetnike, koji bi potonjim studentima omogućili stažiranje i naposljetku možda i zapošljavanje nakon završetka studija - s nadom je rekao gradonačelnik Vrkić, podsjećajući na brojne druge stipendije i projekte u kojima sudjeluje Grad Osijek, pokazujući tako osjetljivost za edukaciju i razvoj mladih ljudi. M. Mandić

KRITERIJI ZA DOBIVANJE STIPENDIJE

Stipendiju je najavio i Romano Kristić, upravitelj Zaklade Srce grada Osijeka, koji je objasnio kako su u posljednjih godinu dana troškovi funkcioniranja Zaklade svedeni na minimum, a za stipendiranje je akumulirano gotovo pola milijuna kuna. Kako kaže, samo četvrtina sredstava dolazi od privatnih ulagača, a sve ostalo iz gradskog proračuna, ali u Zakladi vjeruju da će se te brojke sljedećih godina izjednačiti, pa čak i otići na stranu sugrađana velikog srca.

- Kako bi se student mogao prijaviti za stipendiju Zaklade, prosječna primanja po članu kućanstva ne smiju mu prelaziti 1500 kuna, a nužno je da student pohađa jedan od osječkih fakulteta ili da u drugim gradovima Republike Hrvatske studira nešto što nije u mogućnosti u Osijeku. Uz primanja u kućanstvu, glavni kriterij će biti i izvrsnost na kraju akademske godine - objasnio je Kristić, naglašavajući da je zaključni rok za prijavu na ovu stipendiju 4. prosinca, a sve potrebne informacije studenti mogu potražiti na web-stranici: www.srcegradaosijeka.hr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike