Regija
NOVI PRIJEDLOG ZAKONA

Općinski sud opet u Đakovu,
pripaja mu se i prekršajni?
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Prijedlogom zakona ustanovljuju se županijski, općinski, trgovački i upravni sudovi

ĐAKOVO  - Ministarstvo pravosuđa objavilo je Prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova, kojeg je nacrt dan zainteresiranoj javnosti na uvid i savjetovanje na internetskoj stranici e-savjetovanja, a prema kojem bi sjedište Općinskog suda Đakovo ponovno bilo u tom gradu. Sada je, podsjetimo, đakovački općinski sud zapravo stalna služba onog u Osijeku. Novi prijedlog zakona donosi Đakovčanima još jednu novost, spajanje Općinskog i Prekršajnog suda.

Prijedlogom zakona o područjima i sjedištima sudova, može se iščitati u nacrtu koji javnost ima prilike proučiti do 5. prosinca, ustanovljuju se županijski, općinski, trgovački i upravni sudovi te određuju njihova područja nadležnosti i sjedišta u kojima će djelovati. Prema sada važećem zakonu o područjima i sjedištima sudova u Republici Hrvatskoj, ustanovljena su 24 općinska suda, 22 prekršajna, 15 županijskih sudova, osam trgovačkih i četiri upravna suda te je određeno njihovo sjedište i područje djelovanja.

Racionalizacija mreže sudova u Republici Hrvatskoj počela je 2008. i 2009., a nastavljena je 2010. te 2011. i 2015. Tim procesima smanjen je broj općinskih sudova sa 108 na 24, broj prekršajnih sudova sa 114 na 22, broj županijskih sudova sa 21 na 15, a broj trgovačkih sa 13 na osam sudova. S danom 1. siječnja 2012. godine raditi su počela i četiri upravna suda.

Ovim se prijedlogom zakona predlaže spajanje svih općinskih i prekršajnih sudova u Republici Hrvatskoj (spajaju se sudovi sa sjedištem u istom gradu) te ustanovljuje, uz postojeća 24, ukupno devet novih općinskih sudova: u Crikvenici, Daruvaru, Đakovu, Kutini, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Splitu i Vinkovcima, pri čemu bi svi novoustanovljeni općinski sudovi imali od najmanje 10 do najviše 80 sudaca.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić kaže kako nisu iznenađenim novim prijedlogom, jer na tome intenzivno rade još od ljeta.

- Kada smo još krajem ljeta čuli kako resorno ministarstvo razmišlja o izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova, reagirali smo na pravi način prema Ministarstvu pravosuđa i ministru Bošnjakoviću. Bilo je nekoliko razgovara, razmjena dopisa, sastanaka, drago nam je što je uvidio potrebu da se ovdje u Đakovu opet uspostavi općinski sud. Došlo je na kraju i do toga da će se prekršajni sud spojiti s Općinskim sudom Đakovo. Potreba za takvim nečim postoji, ovime se ispravlja pogreška nekih prošlih vlada. Država pokazuje da ima sluha za potrebe terena, da pažljivo osluškuje. Drago mi je što kao gradonačelnik mogu najaviti da će najvjerojatnije Đakovo opet dobiti općinski sud. Trenutno je u tijeku javna rasprava, očekuje se da će zakon do kraja godine biti u saborskoj proceduri kako bi se što prije moglo krenuti u novi ustroj sudova - kazao je gradonačelnik Mandarić.

Maja MUŠKIĆ
Sjedišta i područja nadležnosti

Županijski sud u Osijeku bit će nadležan za područje Općinskog suda u Đakovu i Općinskog suda u Osijeku. Općinski sud u Đakovu pak za područje općina: Donja Motičina, Drenje, Đurđenovac, Feričanci, Gorjani, Koška, Levanjska Varoš, Podgorač, Punitovci, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Viškovci te gradova Đakovo i Našice. Općinski sud u Osijeku nadležan je za područje općina: Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Draž, Erdut, Ernestinovo, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Magadenovac, Marijanci, Petlovac, Petrijevci, Podravska Moslavina, Popovac, Šodolovci, Viljevo, Vladislavci i Vuka te gradova: Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Osijek i Valpovo.

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike