Regija
STANJE SIGURNOSTI NA PODRUČJU VALPOVA

Bombe i streljivo policija nalazi - pokraj kontejnera
Objavljeno 21. studenog, 2017.

VALPOVO - Među brojnim točkama dnevnog reda koje su se našle na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova bilo je i stanje sigurnosti na području grada za prvih devet mjeseci ove godine, o kojoj je izvješće podnio načelnik Policijske postaje Belišće Zdravko Mandić.

U izvješću koje je jednoglasno prihvaćeno, vidljivo je da je u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano sedam kaznenih djela manje nego u istom razdoblju prošle godine. No, od 52 počinjena kaznena djela zabilježene su četiri tjelesne ozljede (prošle godine ni jedna), šest prijetnji (dvije više nego 2016.), te dvije povrede dužnosti uzdržavanja, kojih tijekom prošle godine nije bilo. Belišćanski policajci ove su godine intervenirali i prilikom jednog nasilja u obitelji te u dva slučaja neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Broj teških krađa smanjen je s 19 na 14, a nije zabilježen ni jedan slučaj računalne prijevare, ili prijevare u gospodarskom poslovanju, kojih je za prvih mjeseci prošle godine bilo ukupno pet. Evidentiran je i jedan napad na službenu osobu.

Za deset slučajeva manje nego u prvih devet mjeseci prošle godine bilo je kršenja javnog reda i mira, ukupno 23. Najviše je bilo svađe, tučnjave i vike (12), drskog ponašanja, omalovažavanja službenih osoba (po tri slučaja), te neovlaštenog pucanja iz vatrenog oružja i nesprječavanja narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima (ukupno četiri). Valpovčani su za čak 32 slučaja smanjili broj prekršaja iz ostalih zakona u odnosu na prošlu godinu, no ono na što je posebnu pozornost obratio načelnik PP-a Belišće Mandić, bilo je stanje sigurnosti u prometu, gdje je prometnih nesreća bio čak deset više nego lani.

Kada je riječ o dragovoljnoj predaji oružja i eksplozivnih sredstava, građani su predali jedan pištolj, 232 komada raznog streljiva, 14 komada bombi, 29 kilograma kemikalija, pet kilograma privrednog eksploziva, pet komada vježbovnih upaljača, 121 detonator i 0,75 kilograma baruta. Mandić je upozorio da unatoč pozivu koji traje već godinama, policajci i danas pronalaze odbačene bombe i streljivo pokraj kontejnera koje građani odlažu nesvjesni opasnosti u koju takvim ponašanjem dovode ljude oko sebe. L. Aničić

Velik broj vozila u naselju voze brže od 100 kilometara na sat

- Događa se masa prometnih nesreća, a najčešći njihov uzrok na prostorima Valpovštine neprilagođena je brzina i alkohol. Koliko je to ozbiljno, najbolje svjedoči podatak da se dnevno zabilježi golem broj vozila koji u naselju voze brže od 100 kilometara na sat - upozorio je načelnik Mandić, apelirajući i ovom prigodom na smanjenje brzine kretanja kako bi se izbjegle tragične posljedice. Upravo neprilagođena brzina kumovala je u 17 nesreća, nepoštovanje prednosti prolaska u deset, a utjecaj alkohola u pet nesreća. Poginulih, srećom, u istom razdoblju nije bilo, no kako se nedavno u Valpovu dogodila prometna nezgoda u kojoj je poginula mlada žena, već je sad poznato da godina neće završiti bez najcrnjih posljedica.

10

prometnih nesreća u prvih devet mjeseci bilo je više nego lani

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike