Crna kronika
NASTAVLJENO SUĐENJE MAMIĆIMA

Na stubama nije drvo, nego je brački kamen
Objavljeno 21. studenog, 2017.

OSIJEK - U nastavku suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamiću, porezniku Milanu Pernaru, te Damiru Vrbanoviću, ispitani su sudski vještaci građevinske i financijske struke. Davorin Štengl, vještak građevinske struke, obrazložio je svoj nalaz i mišljenje u vezi vrijednosti kuće u Zagrebu bivše poreznikove supruge Tajane Pernar, koja je i jučer bila u sudnici. Ovaj put nije bila u svojstvu svjedoka, nego kao osoba koja je ispitivala vještake.

- Nakon očevida vanjskih objekata i prostora te uvida u dostavljenu dokumentaciju, odmah je bilo vidljivo da je dokumentacija manjkava. Bio sam stoga prisiljen tri četvrtine vrijednosti odrediti prema propisanim kriterijima IGH - kazao je vještak. Kuću je procijenio na 1.727.000 kuna s PDV-om, te je izradio nalaz cijene koštanja gradnje objekta, a ne tržišnu vrijednost. Procijenio je i da je po četvornom metru cijena zemljišta iznosila 10.940 kuna i usporedio to s cijenom gradnje nakon poplave u Gunji koja je bila 12.756 kuna. Kada ga je Tajana Pernar pitala kakve to ima veze, vještak je rekao da je to rekao samo da bi “slikovito” prikazao.

- To sam rekao samo kako bih slikovito rekao kakva razlika u cijeni može biti i da iznos koji sam ja naveo nije napuhan - kazao je vještak građevinske struke. Još je dodao da su materijali koji su navedeni u projektu bili daleko višeg standarda. Primjerice, umjesto keramičkih pločica postavljan je prirodni kamen, a umjesto drveta na stepenicama brački kamen.

Tajana Pernar kazala je da od nje kao vlasnice kuće nitko nije tražio nikakve dokumente, jer je vještak i isticao da nije svu dokumentaciju dobio od Milana Pernara, Tajaninog bivšeg supruga.S.Lacić

FINANCIJSKO VJEŠTAČENJE

Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak, kazao je da je Milan Pernar imao prihode od plaća i najma od 2011. do 2014. godine 7700 kuna mjesečno neto. “Izdatci po kreditima, karticama i alimentaciji ozbiljna su razlika između primitaka i izdataka kada gledamo samo njega. Tu je 3000 kuna alimentacija, 5500 krediti, te 13.000 kuna kartice, što je razlika u iznosu od oko 14.000 kuna”, kazao je Ručević. Na njegovo vještačenje obrana je imala prigovor te je predložena dopuna, odnosno da se dostavi dodatna dokumentacija koja bi dovela do točnijeg nalaza.

Najčitanije iz rubrike