Ekonomija
3. EU INFO DAN

Većina novca iz EU odlazi na kulturnu baštinu i zdravstvo
Objavljeno 21. studenog, 2017.
Ugovoreno je 33 % od ukupno raspoloživog novca iz EU fondova što je u odnosu na 1,5 godinu prije dobar rezultat

Dosadašnja iskustva i buduće prilike iz EU fondova naziv je trećeg zaredom EU info dana, održanog u Etnološkom centru baranjske baštine, u organizaciji Grada Belog Manastira, Baranjske razvojne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek i Informacijskog centra Europe Direct Osijek, koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.

Kako je naglasila Milica Milosavljević, ravnateljica Baranjske razvojne agencije grada Belog Manastira (BARA), EU info dan jedan je dan u godini kada predstavnici relevantnih državnih institucija dolaze u Beli Manastir te poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama i građanima, kojih se okupilo 100-tinjak, omogućuju da informacije o rokovima raspisivanja novih natječaja iz EU fondova saznaju prije ostatka Hrvatske. Također, prigoda je to saznati nešto više o načinima apliciranja, globalnoj situaciji oko raznih EU fondova i slično. Slični su događaji i prigoda da predstavnici nadležnih institucija i ustanova saznaju što se događa “na terenu”. Potvrdio je to Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Socijalni model

- Ovo je najbolji način da od građana konkretno čujemo što žele, ali i da im kažemo što se sve može učiniti, jer su očekivanja nekada znatno veća od realnosti - istaknuo je Baričević, naglasivši kako je EU za Republiku Hrvatsku velika prilika koja bi trebala rezultirati boljitkom.

Realizacija je, dodao je, pitanje brzine. Iskoristio je priliku najaviti novi moment u privlačenju sredstava iz EU fondova, a riječ je o socijalnom modelu, koji se ne smije i neće zaboraviti. Potvrdio je to i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Ministarstva regionalnog razvoja, istaknuvši kako većina novca iz EU fondova u ovom trenutku odlazi na zdravstvo, kulturnu baštinu i poduzetništvo.

- Nažalost, zapinjemo kada su, primjerice, u pitanju željeznica ili centri za gospodarenje otpadom, ali se nadam da ćemo do kraja razdoblja stići, posebice ako napravimo određene izmjene - rekao je.

Počinje realizacija

Govoreći o stanju povlačenja sredstava iz EU, napomenuo je kako Hrvatska u posljednje vrijeme nije baš najbolja, ali je negdje u zlatnoj sredini. No, za razliku od prije godinu i pol dana, kada smo realizirali nešto manje od 3 % ukupnog iznosa, situacija je sada znatno bolja.

- Ugovoreno je 33 % od više od deset milijardi eura, koliko je raspoloživo, što je, s obzirom na situaciju od prije godinu i pol, dobar rezultat - ustvrdio je Jelić. Podsjetio je kako je Beli Manastir (uz općinu Darda) jedan od pet gradova iz pilot-projekta koje provodi njegovo ministarstvo, iz kojeg će svaki od njih dobiti 20-ak milijuna eura, namijenjenih za ono što je najpotrebnije. Najavio je kako će u okviru istog projekta krenuti i neke povoljnosti za poduzetnike (85-postotno subvencioniranje) te dodao kako ozbiljno razmišljaju projekt proširiti na još deset gradova. Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, svjestan je koliko će u bliskoj budućnost Grad morati raditi kako bi privukli što više novca iz EU i drugih fondova, jer proračunska sredstva nisu dovoljna za ostvarivanje želje gradskih otaca i Belomanastiraca kako bi jedini baranjski grad postao ugodno, srednjoeuropsko mjesto za život. Također, polako ali sigurno počinje realizacija projekata iz Interventnog plana, o kojem je govorio Jelić, što znači da će trebati dosta znanja i vještine u apliciranju. - Stoga svaka informacija i slični skupovi mnogo znače - istaknuo je.

Ivica GETTO
Komplicirane procedure

Od brojnih pitanja sudionika skupa izdvajamo ono o kompliciranim procedurama pri apliciranju na razne natječaje. Da će one brzo postati prošlost, rekao je Jelić. “Vrlo brzo krećemo u novi sustav naziva eFond, koji je probno već lansiran”, istaknuo je.

OBŽ-u ODOBRENO 960 PROJEKATA

Skupu je nazočio i Stjepan Ribić, predsjednik Uprave RRA Slavonije i Baranje, koji je podsjetio kako je Osječko-baranjska županija pri vrhu u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova, na čemu se ne smije stati. “S današnjim danom, u tekućem razdoblju, odobreno nam je 960 projekata ukupne vrijednosti 590 milijuna eura. Mnogi misle da su fondovi mitovi i legende, ali upravo na ovakvim skupovima ljudima želimo dati sve potrebne informacije, što je ključ uspjeha. Razvojna agencija svima je na raspolaganju, kao i lokalne agencije koje djeluju u Slavoniji i Baranji. Svima nam je želja pomoći s ciljem boljitka života na ovim prostorima”, rekao je Ribić.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike