Kultura
DRUGI KONCERT SEZONE U CIKLUSU CANTUS ANSAMBLA

490 godina hrvatskih skladatelja
Objavljeno 20. studenog, 2017.

U ponedjeljak 27. studenoga, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se drugi koncert sezone u ciklusu Cantus Ansambla kojim će se proslaviti 490 godina hrvatskih skladatelja, od najstarijih - Željka Brkanovića, Dubravka Detonija i Josipa Magdića, pa do najmlađeg Tomislava Olivera.

Od utemeljenja 2001., Cantus Ansambl živi u glazbenoj simbiozi sa skladateljima suvremene glazbe, ponajprije hrvatskim. Istražujući, otkrivajući i predstavljajući novo i dotad neistraženo, ansambl je studioznim i odgovornim pristupom glazbenom stvaralaštvu 20. i 21. st., ispunio dotad gotovo prazan prostor na domaćoj glazbenoj sceni i postao predvodnik u promicanju hrvatske glazbe i njezinih stvaratelja. Prisjetivši se brojnih gotovo zaboravljenih partitura i udahnuvši novi život mnogim respektabilnim ostvarenjima, Cantus Ansambl velikim dijelom posvetio se suradnji s hrvatskim skladateljima svih generacija koji sustavno i predano sudjeluju, baš kao i sam ansambl, u stvaranju aktualnog koncertnog života, istodobno educirajući slušateljstvo - ističe se u najavi koncerta.

Ova je prigoda posebice značajna jer zrcali međuodnos i suradnju skladatelja i glazbenika sa zajedničkim ciljem iskrenog prenošenja glazbenog sadržaja publici, ali prije svega kao koncertna proslava, čestitka i zahvala Cantus Ansambla uglednim hrvatskim skladateljima različitih generacija koji ove godine slave „okrugle“ rođendane: Željku Brkanoviću, Dubravku Detoniju i Josipu Magdiću (80.), Zoranu Juraniću (70.), Ivi Josipoviću (60.), Olji Jelaski (50.), Dubravku Palanoviću (40.) i Tomislavu Oliveru (30.). N.Vek.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike