Kultura
2. VEČERI HRVATSKE GLAZBE

Suradnja s Davorom Bobićem iznjedrila cijelu generaciju malih vinkovačkih skladatelja
Objavljeno 21. studenog, 2017.

VINKOVCI - U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima održan je festival Večeri hrvatske glazbe, koji je započeo koncertom profesora. Zvucima klavira, violine, flaute, klarineta i pjevanjem izvedene su skladbe cijenjenih hrvatskih skladatelja (Bruno Vlahek, Dora Pejačević, Nello Milotti, Davod Bobić, Josip Štolcer Slavenski, Alfi Kabiljo). Program su izveli profesori Maja Đaković, Jelena Ajduković, Slavica Serenčeš, Adam Koruga, Kristina Senčić, Petra Marković, Ivana Huk, Tamara Krajnović i Tamara Šarlija uz potporu Zbora učenika SGŠ Josipa Runjanina, pod ravnanjem prof. Zrinke Šimunović, a voditeljica programa bila je Dinka Peti.

Organiziranjem koncertnih večeri, tematskih predavanja, radionica skladanja, seminara i drugih aktivnosti, učenici i profesori ove škole od 2016. aktivno rade na promociji i istraživanju bogate hrvatske glazbene baštine svih povijesnih epoha.

- Festival je još mlad, ovo je druga godina kako organiziramo aktivnosti vezane uz promociju i popularizaciju djela hrvatskih skladatelja klasičnog glazbenog usmjerenja, a reakcije su pozitivne, vinkovačka publika prepoznala je važnost i potrebu održavanja ovakve manifestacije što se najviše vidi u velikom odazivu na koncertima i predavanjima. Želja nam je opravdati to povjerenje i kvalitetnim programima pretvoriti Večeri hrvatske glazbe u tradiciju - kaže voditeljica festivala Jelena Ajduković.

Drugog su dana predavanje o klasičnoj glazbi na hrvatskim prostorima kroz povijest održali učenici Srednje glazbene škole, pod mentorstvom prof. Zrinke Ivanković. Suradnja s varaždinskim skladateljem Davorom Bobićem i njegova radionica skladanja potaknule su nastanak cijele generacije malih skladatelja - učenika glazbene škole, koji će svoj prvi samostalni autorski koncert održati u nadolazećem zimskom razdoblju. Bit će to treći događaj u sklopu ovogodišnjih Večeri hrvatske glazbe. M.Kokaj

Drugog su dana predavanje o klasičnoj glazbi na hrvatskim prostorima kroz povijest održali učenici.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA “THEURGIA” DRAGE ŠTAMBUKA

Duboko prožeta čežnjom za domovinom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GŠ FRANJE KUHAČA NA 56. HRVATSKOM NATJECANJU UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Trema nestane jer nastup shvaćaju kao zabavnu igru

2

ISABEZ VAZ GOŠĆA NA KONCERTU ZAGREBAČKIH SOLISTA

Pobjednica brojnih međunarodnih natjecanja

3

NAJSTARIJA DOMAĆA PJESNIČKA MANIFESTACIJA

U prepunoj dvorani Teatra &TD otvoreno 55. Goranovo proljeće