Sport
OSIJEK - CIBALIA: IZ OSJEČKOG KUTA

Bijelo-plavi dobri u svim derbijima, osim u slavonskom
Objavljeno 20. studenog, 2017.
Svladavati momčadi iz donjeg dijela tablice, što je za bijelo-plave veliki problem, pitanje je i karaktera igrača

Nogometaši Osijeka ove sezone igraju dobro u svim derbijima osim – u slavonskom. Ni u drugom okršaju s Cibalijom ove jeseni nisu zabilježili pobjedu. Time su samo nastavljeni problemi s klubovima iz donjeg dijela tablice. Nakon svih tih propusta možda je pametnije razmišljati o tome kako osigurati mjesto na ljestvici koje nosi europsku ulaznicu nego li maštati o lovu na Dinamo. Razlika u odnosu na petoplasiranu momčad nije baš ugodno velika. No, vratimo se mi slavonskom derbiju. U njemu je Osijek doslovce "sam sebi pucao u koljeno". Promašivali su Osječani prilike, zapucali kazneni udarac i kao da sve to nije bilo dovoljno, pa su suparniku još i poklonili izjednačujući pogodak.

Zašto su stali?

Ne bi bilo pošteno reći kako je Osijek bio slab. Nije, čak štoviše u prvih pola bio je jako dobar u svemu osim u realizaciji. Već u prvih 15-ak minuta uputili su šest udaraca prema vratima Cibalije, a vratar Šubarić je dvaput morao izvući najbolje iz sebe kako bi spriječio vodstvo bijelo-plavih. Zato ostaje misterij zbog čega je Osijek nakon pola sata odustao od takvog nogometa i počeo "bunariti" dugačkim i nepreciznim loptama. Tada je Cibalija došla do daha i stabilizirala svoju igru, pa je kasnije bilo iznimno teško probiti njezin čvrsti dvostruki blok. Kad je to Osijeku konačno uspjelo ekspresno se pobrinuo pomoći Vinkovčanima pri povratku u utakmicu. Nije prvi put da Osijek prima pogodak nakon dugačke lopte i loše reakcije njegovog posljednjeg reda, a u toj situaciji činilo se kako je i Malenica ostao u zrakopraznom prostoru, bez obzira na to što pogodak ide na dušu Mateu Baraću.

- Osjećam se baš tupavo i prazno. Razočaran sam što smo ostali bez pobjede koju smo zaslužili. Promašivali smo previše, ali to smo uspjeli kompenzirati pogotkom Marića, no nevjerojatno je kakav nam se pad koncentracije dogodio odmah nakon vodstva. Pogodak koji smo primili mogu nazvati samo – smiješnim. Sami sebi smo ga zabili. I uzalud nam je bila dominacija koju smo imali kad smo opet izgubili bodove tamo gdje nismo smjeli - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka, pa dodao:

- Ovakve se utakmice lako na kraju i izgube, jer smo se mi u tih posljednjih 15-ak minuta raspali od nervoze koja nas je obuzela.

Ključni trenutak susreta ipak se dogodio u 47. minuti kada kapetan Borna Barišić nije iskoristio kazneni udarac. Je li baš on bio pravi izbor za taj posao s obzirom na to da je dva i pol mjeseca bio izvan travnjaka.

- Smatrao sam da on kao kapetan treba preuzeti odgovornost. Promašio je i sad mi jedino preostaje raspisati natječaj za izvođača kaznenih udaraca - poručuje Zekić.

Iako je imao sužen izbor igrača, opet nije izostala poneka inovacija u momčad. Ovaj put bio je to Mudražija na desnom boku.

- Procijenio sam da nam je kobinatorika važnija od brzine u ovoj utakmici i zato sam se odlučio za Mudražiju. U biti sam dobio s njim ono što sam hito, ali kad rezultat nije dobar onda je normalno da se postavljaju pitanja tipa "zašto on na beku?", objašnjava trener bijelo-plavih.

Kriza individualaca

Sličnih pitanja moglo bi se postaviti još mnogo, jer previše je igrača koji su u slaboj formi. Utakmice poput ove s Cibalijom najčešće prevagne individualna kvaliteta. Ona je najbolji lijek za bunkere, ali Osijek u ovom trenutku ima ozbiljan problem. Najbolji individualci u velikoj su krizi. Dmitro Lopa proljetos je sam riješio Cibaliju, a sada se ozbiljno muči sam sa sobom. Otkako je pozicioniran u srcu momčadi daje jako malo. Kao da se bolje snalazio na krilnoj poziciji. Drugi kojeg izjeda sve veća i veća kriza je Muzafer Ejupi. Nije igrao loše, pogodio je i gredu, bio je aktivan, ali pogodak je ostao čežnja. Ni Petar Bočkaj nije dao očekivani doprinos. On, pak, na trenutke izgleda kao da mu je samo do zabave i kad se svemu tome priroda igra još nekolicine koja "nit' smrdi, nit' miriše", onda je jasno zbog čega se Osijek mučio.

- Jedino što mogu jest apelirati na karakter igrača. Moraju početi više misliti o tome na koji način igraju i je li to dovoljno dobro za NK Osijek. Znali smo kako će nas zadestiti pad forme nakon Europe, ali to sad već kod pojedinaca predugo traje. Čak da ih i želim mijenjati ne mogu jer nemamo dovoljnu širinu kadra. Zato moramo nastaviti naporno raditi i vjerovati kako će nam se to vratiti, smatra Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Gubljenje bodova na ovaj način nije nimalo ugodno, ali još manje će pomoći plakanje. Pogled unaprijed otkrit će kako vremena za žalopojke nema. Pred bijelo-plavima je gušći raspored u kojem će odigrati tri utakmice u tjedan dana. Prvo slijedi gostovanje na Poljudu, pa dva domaća susreta prvo četvrtfinale Kupa opet protiv Splićana, a onda prvenstveni dvoboj protiv Slaven Belupa.

Dalibor KELER

OSIJEK - OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 2227. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) – 6,5. Strijelci: 1:0 Marić (74), 1: 1 Kordić (76). Žuti kartoni: Lopa, Barišić (Osijek), Karamarko, Peričić, Plum (Cibalia). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: ZVONIMIR ŠUBARIĆ (CIBALIA)

OSIJEK                           1 (0)

Malenica 6, Mudražija 6 (od 87. Šimunec -), Škorić 6, Barać 5,5, Barišić 5,5, Jambor 6, Mioč 5,5, Bočkaj 5,5, Lopa 6 (od 65. Grgić 5,5), Grezda 6,5, Ejupi 6 (od 65. Marić 6,5).

CIBALIA                          1 (0)

Šubarić 7,5, Karamarko 6,5, Ikić 6,5, Peričić 6,5, Rubić 6, Plum 6, Muženjak 6 (od 88. Filipović -), Galić 6, Pervan 5,5 (od 87. Stepčić -), Kordić 6,5, Dabro 5,5 (od 72. Miličević -).

DOBRO

Zvonimir Šubarić

Vratar Cibalije bio je apsolutni junak derbija. Dugo je svojim obranama držao Cibaliju iznad vode, a svakako ključnu intervenciju zabilježio je u 47. minuti kada je obranio kazneni udarac Borni Barišiću

Obrana Cibalije

Ove sezone naprimali su se smiješnih pogodaka, ali u Gradskom vrtu obrana Cibalije bila je vrlo koncentrirana i čvrsta. Osijek je radio konstantan pritisak i nije bilo lako posljednjem redu vinkovačke momčad zadržati mirnoću i stabilnost. Posebno su to izrazili u posljednjih desetak minuta kada su odnosili gotovo sve visoko ubačene lopte u ili pred svoj kazneni prostor.

Mirko Marić

Opet je ušao s klupe i zabio. Taj stasiti napadač pretvara se u pravog džokera, a nije isključeno da ga ti pogoci vrlo brzo promoviraju u prvotimca.

LOŠE

Mateo Barać

Do 76. minute nije igrao loše, ali onda je krivo procijenio jednu naizgled laganu dugačku loptu i omogućio Cibaliji izjednačenje.

Nestrpljivost Osijeka

Osječani su prvih pola sata igrali vrlo dobro. Igra je bila brza s jasnom idejom, jedino je nedostajao pogodak. I ta činjenica kao da je uznemirila bijelo-plave. Odustali su od te igre kojom su itekako namučili Cibaliju, počeli su igrati dugačkim loptama, što je bio dobro došao poklon Vinkovčanima.

Osijekova realizacija

Iako su Osječani zabili i u 25. susretu zaredom, realizacija je još uvijek jedan od glavnih problema. Opet su promašili nekoliko dobrih prilika, a ovaj put i kazneni udarac. Kada se sve to propusti onda je teško očekivati pozitivan rezultat.

1:0

Bočkaj je ubacio iz kornera, a ispred vrata Cibalije najbolje je reagirao Marić koji je loptu zahvatio glavom te ju poslao u lijevi kut

1:1

Barać je loše reagirao na jednu dugačku loptu upućenu iz obrane Cibalije, iskoristio je to Kordić koji je prebacio istrčalog Malenicu

remi

CIBALIA JE ISKORISTILA OSJEČKI POKLON

Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike