Novosti
FRUSTRACIJE PREKO GRANICE

Kada RH obilježava značajan događaj, u Srbiji vlada ludilo
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Svaki put kada se u Hrvatskoj obilježavaju godišnjice značajnih događaja iz bliže povijesti, poput Bljeska, Oluje ili sada vukovarske tragedije, u Srbiji zavlada ludilo koje se može opravdati frustriranošću zbog izgubljenog rata i rušenja mita o “velikoj Srbiji”, koja je sve manja i manja...

Prijašnjih godina na 18. studenoga srpski mediji donijeli bi opširnu informaciju, najčešće priopćenje agencije Tanjug, kako je nakon tri mjeseca borbi “konačno oslobođen Vukovar”, objavili bi brojke o poginulima (ali ne i o protjeranim nesrbima), razmjerima razaranja. No ove godine izostalo je takvo priopćenje jer su valjda shvatili kako je Vukovar najveća srpska sramota i da ju je bolje ne spominjati previše, pa je u prvom planu bila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezina izjava kako će još puno vode Dunavom proteći dok Hrvatska i Srbija ne postanu prijateljske zemlje, ali najviše je srpske medije, kako tabloide tako i one tobože ozbiljne, zaintrigirala obuća u kojoj je došla u Vukovar.

“Skandal: Kolinda u Vukovar došla u ustaškim čizmama”, vrištale su naslovnice ozbiljnih i neozbiljnih srpskih portala, koji su “pojasnili” kako u Vukovaru obilježavaju “26. godišnjicu stradanja Vukovara u takozvanom 'Domovinskom ratu'”, a hrvatska predsjednica nosila je “ustaške čizme kakve su nosili pripadnici hrvatskih paravojnih formacija” i tako “odaslala poruku Srbiji”. Jedan opskurni portal podsjeća čitatelje kako “dan kada su snage tadašnje JNA i Teritorijalne obrane ušle u Vukovar i odatle potisnule hrvatske paravojne formacije, u Hrvatskoj se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara”, a jedan nešto ozbiljniji portal ipak objašnjava kako se hrvatska predsjednica “pojavila u 'zengama' - čizmama koje se najčešće povezuju s pripadnicima hrvatskih paravojnih formacija”, a takvu ublaženu formulaciju prenijeli su još neki mediji, ne spominjući “ustaške čizme” jer su shvatili, valjda, kako i glupost treba imati granice.

Izvjesni Milan Linta, navodni izbjeglica iz Hrvatske i šef nekakve izbjegličke udruge, kojega optužuju za malverzacije i bogaćenje na srpskim izbjeglicama, ne može bez laži i blaćenja bivše domovine, pa je tako izjavio kako je, zapravo, “Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru”, a ne kako cijeli normalan svijet misli, da su Srbi počinili agresiju na Hrvatsku, pa i na Vukovar!? Što svijet zna, Linta zna! On dalje mudruje kako je 18. studenoga 1991. “JNA oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija” te “savjetuje” Hrvatima da se odreknu “vukovarskog mita”, to jest slavljenja Vukovara kao grada-heroja i žrtve srpske agresije, koji je, je l' te, utemeljen “na laži i prevari” i “čiji je cilj da konstatno raspiruje mržnju prema Srbima nazivajući ih agresorima i zločincima”.Miroslav Flego

Lupetanja marginalaca

“U Hrvatskoj djeca uče kako je Vukovar tobože oduvijek bio hrvatski grad, kako su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA, kako je JNA tobože bila srpska vojska koja je izvršila agresiju na Hrvatsku, kako su Hrvati bili slabo naoružani, kako je Vukovar 'grad heroj' koji je tobože bio u potpunom okruženju, kako je Ovčara najveći zločin. Brojne činjenice jasno pokazuju da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru i širom Hrvatske s ciljem stvaranja etnički čiste države po uzoru na zloglasnu NDH”, lupeta Milan Linta mrtav-hladan.

Možda ste propustili...