Novosti
ŠTO ČINI DRŽAVA

U Vukovar će se idućih godina sliti milijarde kuna
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Vezani članci

DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA 1991.

Predsjednica Grabar Kitarović: Vukovaru je nužno osigurati budućnost

Što država čini za Vukovar, može se vidjeti iz presjeka financijskih i drugih izdvajanja iz različitih ministarstava.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU izradilo je Nacrt prijedloga zakona o razvoju grada Vukovara, kojim bi se revidirao sustav i mehanizmi državne pomoći s ciljem rješavanja ključnih gospodarskih problema.

l Povećana su sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara za 50 posto, pa će u 2018. grad na raspolaganju imati 60 milijuna kuna.

l Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima - za provedbu cjelokupnog programa na pet pilot-područja (jedno je i Vukovar) predviđena je alokacija od 120 milijuna eura nepovratnih sredstava. Alokacija za provedbu Intervencijskog plana Grada Vukovara iznosi ukupno 148,1 milijun kuna nepovratnih sredstava.

l U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija na području Grada Vukovara ugovorena su ukupno 22 projekta ukupne vrijednosti 443,1 milijun kuna, od čega su 333,5 milijuna kuna nepovratna EU sredstva.

l U okviru poziva “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana dobila je 44,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava te je isplaćen predujam od 17,8 milijuna kuna.

l U okviru Europske teritorijalne suradnje ugovoreno je deset projekata, u kojima je Vukovar jedan od projektnih partnera, a njihova vrijednost iznosi 152,6 milijuna kuna.

l Projekt interkulturne škole u Vukovaru financiran je iz Financijskog mehanizna Europskog gospodarskog prostora. Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura.

l Prema odluci Vlade od 9. lipnja 2017., javni investicijski projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara proglašen je strateškim investicijskim projektom. Ukupna vrijednost projekta je 369,2 milijuna kuna.

l Počinje projekt uređenja obaloutvrde s izgradnjom šetnice i svih popratnih sadržaja od ušća Vuke u Dunav do Vučedola. Ukupna vrijednost projekta, koji će financirati Hrvatske vode, iznosi oko 200 milijuna kuna. Početak je planiran za prosinac 2017., a realizacija u pet godina.

l Za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2017. ukupno su dodijeljene 384 tisuće kuna za dva projekta.

l Energetska obnova zgrada - dvije osnovne škole (220 tisuća kuna), zatim u tri škole obnova zgrada i dvorana u vrijednosti od šest milijuna kuna te šest višestambenih zgrada (vrijednost deset milijuna kuna).

l U Vukovaru je 10. studenoga ove godine svečano otvorena Vojarna 204. brigade Hrvatske vojske, u kojoj je, prvi put, smještena postrojba Oružanih snaga RH.

l Završen je projekt obnove i opremanja Državnog arhiva, koji će biti otvoren ovih dana. Radovi su trajali više od pet godina, a stajali su oko osam milijuna kuna.

l Na temelju zaključka Vlade od 17. studenog 2016., Hrvatske ceste u suradnji s Gradom Vukovarom za Program obnove prometne i komunalne infrastrukture Grada od 2017. do 2021. ukupno će izdvojiti 433,2 milijuna kuna.

l Ministarstvo državne imovine u svibnju 2017. darovalo je Vukovaru nekretnine površine 28.467 četvornih metara (plivalište, sportska dvorana, igralište) tržišne vrijednosti 99 milijuna kuna, a u travnju nekretnine (1876 kvadrata) za gradnju gradske tržnice u Olajnici.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, od 1. siječnja 2017. poslodavci predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada (plaće) radnicima koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara smanjuju za 50 posto.I.Mikulić

Obilaznica i brza cesta

l Hrvatske ceste pripremaju projekt aktivacije Srijemske granične transverzale (povezivanje Iloka s autocestom). U pripremi je projekt Obilaznica Vukovara, duljine 9,85 kilometara, u vrijednosti od 265 milijuna kuna. U tijeku je dovršenje dopune idejnih projekata za ishođenje lokacijske dozvole za brzu cestu Nuštar - Vukovar, duljine 9,8 kilometara. Vrijednost projektiranja je oko 3,7 milijuna kuna.

l Rekonstrukcija i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci – Vukovar (HŽ Infrastruktura d.o.o.) priprema se za EU sufinanciranje. Procijenjeni ukupni troškovi su 519,8 milijuna kuna.

l Projekti unutarnje plovidbe predviđaju proširenje i modernizaciju putničkog pristaništa Vukovar (50 milijuna kuna), uređenje vodnog puta Dunava kod Sotina (4,8 milijuna eura). U tijeku je odabir konzultanta za višenamjenski kanal Dunav - Sava.