Novosti
ŽRTVA BOROVA NASELJA

Mjesto spasa postalo prijeki sud civilima
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Vezani članci

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.GODINE

Počast gradu heroja koji su obranili Hrvatsku

Programom “Žrtva Borova naselja za domovinu” nastavljeno je obilježavanje 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Komemorativni je skup održan kod Borovo commercea, u čijem se podrumu u vrijeme tromjesečne opsade grada nalazio odjel vukovarske ratne bolnice. Prema podatcima stradalničkih udruga, u trenutku ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojba u podrumu je bilo oko tisuću ranjenika i civila. Na dan okupacije ubijena je 51 osoba, 115 ih je zarobljeno, a još uvijek je nepoznata sudbina 63 branitelja i civila iz te vukovarske gradske četvrti. Većina zarobljenih odvedena je u logore u Stajićevo, Begejce i Srijemsku Mitrovicu.

Prigodni je program organizirala Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, čija je predsjednica Manda Patko naglasila kako narod koji ne poznaje svoju prošlost nema ni budućnost.

“Ovdje počiva dio naše prošlosti. Ovo je mjesto u tromjesečnoj opsadi Vukovara mnogima bilo spas, a na današnji je dan postalo prijeki sud. Sudio je agresor koji je došao iz Srbije i dojučerašnji susjedi, provoditelji velikosrpske ideje, koja i danas živi u usijanim glavama. Mnogi pod izlikom prava na jezik i kuturu pokušavaju i dalje od Vukovara napraviti grad slučaj, mjesto opasno za život i grad od kojeg će Hrvati zazirati”, rekla je Manda Patko i podsjetila kako su s braniteljima iz Vukovara ginuli dragovoljci iz drugih dijelova Hrvatske, ali i stranci koji su znali da je Vukovar bio branik domovine.

Brojna izaslanstva položila su vijence podno spomen-ploče kod ostataka srušene zgrade Borovo commercea, a potom su se u Koloni sjećanja sudionici obilježavanja uputili do župne crkve Gospe Fatimske, gdje je služena sveta misa.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine tradicionalno završava 20. studenoga odavanjem počasti poginulima i ubijenima u koncentracijskom logoru Velepromet, mimohodom i prigodnim programom Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te novinarsko-književničkim susretom “Grad - to ste vi”, u spomen na Sinišu Glavaševića, književnika i novinara Hrvatskog radija Vukovar.

Dragana KORPOŠ/H
Ranjenici, civili, djeca...

“U tim podrumskim prostorima bilo je smješteno oko tisuću ljudi, među kojima je bilo ranjenika, civila i djece. Cilj JNA i pripadnika srpskih paravojnih jedinica bio je da sruše zgradu kako bi svi oni ostali zatrpani u ruševinama”, kazao je posljednji zapovjednik obrane Borovo naselja Ivo Kovačić.

Možda ste propustili...