Svijet
ODBIT ĆE ZAPOVIJED

Vojska okreće leđa Donaldu Trumpu
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Vezani članci

UPLETANJE U IZBORE

Trump vjeruje Putinu, ali i CIA-i

Reakcije i izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa često su nepredvidive, nagle i nepromišljene. Njegovi pristaše to doživljavaju kao odlučnost, a ostatak svijeta kao nesposobnost i nespremnost da takav čovjek bude na čelu jedne od najmoćnijih nacija svijeta.

Kad zagusti, posebice u prepucavanjima sa Sjevernom Korejom, Trump podsjeti da će zapovijediti napad koji će tu zemlju sravniti s lica zemlje. Srećom, u SAD-u postoje i oni kod kojih je razum jači od zapovijedi.

Naime, američki general John Hyten, zapovjednik Strateškog zapovjedništva američkih oružanih snaga (STRATCOM), rekao je da će se usprotiviti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ako on zapovijedi nezakonito lansiranje nuklearnog oružja.

CBS News prenio je da je general Hyten na sastanku Halifax foruma za međunarodnu sigurnost, organiziranog u kanadskoj pokrajini Nova Škotska, rekao da je jako mnogo razmišljao o tome što bi učinio kada bi dobio takvu zapovijed. “Mislim da neki ljudi misle da smo mi glupi. Mi nismo glupi. O tome mnogo razmišljamo. Kada imate tu odgovornost kako da o tome ne razmišljate?”, rekao je.

On je odgovoran za nadzor nad američkim nuklearnim arsenalom te je objasnio proceduru koja bi slijedila nakon takve zapovijedi. “Kao zapovjednik STRATCOM-a dajem savjete predsjedniku, on će mi reći što treba učiniti. A ako je to nezakonito, znate što će se dogoditi? Reći ću: 'Gospodine predsjedniče, to je nezakonito.' I znate što će on učiniti? On će reći: 'Što bi bilo zakonito?' I pronaći ćemo opcije, skup mjera za odogovor na situaciju kakva god ona bila. I to tako funkcionira. Nije toliko komplicirano. Ako izvršite nezakonitu zapovijed, ići ćete u zatvor. Mogli biste završiti u zatvoru za cijeli život”, dodao je. Pentagon još nije komentirao tu njegovu izjavu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nedavno kako želi biti siguran da je američki nuklearni arsenal na vrhu po snazi, ustvrdivši da su Sjedinjene Države zaostale za drugima kada je u pitanju nuklearni kapacitet. “Bilo bi to prekrasno, san bi bio da ni jedna zemlja ne posjeduje nuklearno oružje, no ako će ga biti, mi ćemo biti na vrhu”, rekao je američki predsjednik.

Ipak, prema ugovoru o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja, poznatom kao Novi START, između Rusije i SAD-a, obje zemlje do 5. veljače 2018. moraju ograničiti svoj strateški nuklearni arsenal na istoj razini za idućih deset godina. Inače, od svih država koje ga posjeduju na nuklearno oružje najviše troši SAD - čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nukelarne sile zajedno.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da Sjevernoj Koreji neće biti lako uništiti svoj nuklearni arsenal brzo, čak i kada bi to željela, s obzirom na to da je jako razvijen. “Ako počnu pregovori o rješavanju sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, mislim da će realno biti teško da ona posve uništi svoje nuklearne kapacitete, jer su njezini nuklearni i projektilni arsenali u razvijenoj fazi. Kada bi se to dogodilo, sjevernokorejski nuklearni program trebalo bi suspendirati, a pregovori bi se mogli voditi o potpunoj denuklearizaciji”, rekao je.

Eduard SOUDIL/H
Najveći nuklearni potencijal za kompletno uništenje planeta

Najveći nuklearni potencijal za kompletno uništenje planeta još uvijek je u Rusiji i SAD-u. Rusija ima 7300 bojevih glava, a SAD 6970, podaci su protunuklearne skupine Ploughshares Fund. Uz njih, još sedam država trenutačno raspolaže nuklearnim arsenalom - Kina (260), Francuska (300), Ujedinjeno Kraljevstvo (215), i te su zemlje zajedno s Rusijom i SAD-om, ujedno i priznate kao nuklearne sile pod Sporazumom o sprječavanju širenja nuklearnog naoružanja). Nuklearno oružje imaju i Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja (koje su bez "legalnog" priznanja njihovih arsenala). Zanimljivo je spomenuti i Južnoafričku Republiku koja je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća proizvela šest komada nuklearnog oružja, ali je sve uništila ranih 90-ih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike