Regija
KATASTARSKA IZMJERA NAPREDUJE

Našički katastar najbolji je u Hrvatskoj
Objavljeno 20. studenog, 2017.

NAŠICE

Državna geodetska uprava kroz Program državne izmjere i katastar nekretnina od 2003. godine potiče sustavne obnove evidencija i zajedno s jedinicama lokalne samouprave pokreće nove katastarske izmjere u svrhu usklađivanja katastra i zemljišnih knjiga, a sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Podatci ukazuju na to da se s procesom usklađivanja i obnovom podataka daleko doguralo na području koje je u nadležnosti Odjela za katastar u Našicama, a koji je među najuspješnijima u Hrvatskoj. Naime, usklađivanje je potpuno završeno na području Općine Koška, Općine Podgorač, Općine Feričanci i Općine Đurđenovac.

Uz to, pri kraju je proces usklađivanja na području Općine Donja Motičina, dok je na području Grada Našica 90 posto katastarskih čestica sređeno, s time da će se situacija za tri godine promijeniti. Naime, nedavno je na području Grada Našica započela katastarska izmjera za k.o. Martin i dijelove k.o. Našice te k.o. Pribiševci, a koja bi trebala biti gotova do 2020. godine. Terenski dio posla trebao bi završiti do sredine 2019., a potom slijedi onaj drugi, administrativni.

O vrijednosti, odnosno važnosti katarskih izmjera, najbolje svjedoči činjenica, naglašava voditelj našičkog Odjela za katastar Mirko Walter, da je posljednja izmjera bila još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije.

- Naši su katastarski planovi napravljeni 1862. godine u vrijeme vojne izmjere koju su radili austro-ugarski časnici. Oni su izmjeru izvršili kako su najbolje znali i katastar održavamo na tim starim kartama – rekao je Walter nedavno na susretu s čelnicima Državne geodetske uprave, Osječko-baranjske županije i Grada Našica.

Walter je istaknuo da je razlog pristupanja najnovijoj katastarskoj izmjeri na području Našica međusobna neusklađenost katastra i zemljišnih knjiga, a posebno nesuglasje sa stvarnim stanjem na terenu.

- Podatci o broju i obliku površine katastarskih čestica između katastra i zemljišne knjige znatno se razlikuju. Imamo primjer Dalmatinske ulice, čija je lijeva strana razvrstana u k.o. Martin, a desna u k.o. Pribiševci, a tu situaciju ne može nitko riješiti nego samo ova izmjera. Također, imamo situaciju da je kuća u k.o. Martin, a dvorište u k.o. Našice, i obrnuto. Istovremeno, u Breziku imamo situacije da su kuće u k.o. Martin, a dvorišta i zemljište u k.o. Donja Motičina. To je nedopustivo – objasnio je Mirko Walter. Dodao je da će se ovom izmjerom konačno jasno vidjeti granice katastarskih čestica, oblik i položaj te građevinski objekti koji su na njima izgrađeni

Završetkom projekta i osnivanjem novog katastra i zemljišne knjige dobivaju se cjelokupne, ažurne i točne zemljišne knjige te veća cijena i pravna sigurnost u prometu nekretnina.S.Fridl

Usklađivanje je potpuno završeno na području općina Koška, Podgorač, Feričanci i Đurđenovac

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike