Osijek
UDRUGA “LEGE” ORGANIZIRA BROJNA NATJECANJA

Žele približiti “gaming” kulturu osječkoj publici
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Nedostatak kvalitetnih natjecanja u videoigrama u gradu Osijeku nagnao je 2012. godine četvoricu prijatelja na osnivanje udruge koja bi se, uz organizaciju radionica i natjecanja, bavila svim konceptima informatike - stavljajući najveći fokus na cjelokupnu “gaming” kulturu, odnosno na globalno rašireni elektronički sport. Upravo je tako nastala udruga jednostavnog i lako pamtljivog naziva “Lege”, koja do sada iza sebe ima petnaest uspješnih natjecanja na kojima je svoje umijeće pokazalo više od stotinu natjecatelja iz Osijeka i okolice, a najpopularniji, ujedno i humanitarni turnir, održao se upravo prošloga vikenda, kada je kultnu videoigru “FIFA18” zaigralo 40 natjecatelja.

Mladi predsjednik i suosnivač udruge “Lege” Matej Gelo, objasnio nam je da unatoč obvezama na poslu i fakultetu, članovi udruge uvijek rado pomažu u organizaciji turnira, često dajući financijska sredstva iz vlastitog džepa, a posebno su zadovoljni posljednjom suradnjom s Udrugom Pobjede.

- Iznimno mi je drago što nam se upravo na posljednji, humanitarni turnir prijavilo dosad najviše natjecatelja, jer smo za Azil u Nemetinu prikupili 400 kuna koje ćemo mi kao udruga poduplati te donirati hranu i materijalna sredstva krznenim stanovnicima Osijeka. Udruga Pobjede bila je oduševljena našom inicijativom, pa ćemo zasigurno surađivati i u skoroj budućnosti - rekao nam je Matej, ističući veliko srce “gamera”.

“Lege” često s najboljim partnerom, igraonicom Log Inn, organiziraju natjecanja u najpopularnijim svjetskim videoigrama, a odabir uvijek lako pada na spomenutu nogometnu simulaciju te “League of legends”, “Counter strike” i “Dotu 2”, videoigre koje su posljednjih godina iznjedrile i prve “službene” e-sportaše.

- Za velika natjecanja u tim videoigrama treba se mnogo pripremati i trenirati, ljudi misle da je gaming kultura samo obično igranje i gubljenje vremena, ali treba istaknuti da su današnji igrači poput svih ostalih sportaša koji svojim vještinama zarađuju plaću - objasnio je Gelo, naglašavajući da je na posljednjem međunarodnom natjecanju iz “LOL-a” prva nagrada iznosila 1,7 milijuna, a za “Dotu 2” 10 milijuna dolara.

“Lege” su jedina udruga koja se bavi organizacijom “gaming” turnira u ovom dijelu Hrvatske, a unatoč skromnim uvjetima i nagradnim fondovima uvijek privlače velik broj natjecatelja koji žele što više takvog sadržaja u Slavoniji i Baranji. Matej ističe da će s kolegama nastaviti organizirati brojna natjecanja, a u planu im je i veliki gaming festival u Osijeku koji neće moći sami organizirati. Stoga se nadaju da će uskoro njihovu inicijativu prepoznati lokalna vlast i brojni sponzori kako bi sve popularniji e-sport svoj puni potencijal mogao iskoristiti i na našem području. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike