Osijek
PREMA GRADSKOM PRORAČUNU ZA 2018.

Kružni tokovi gradit će se na Zelenom polju i u Retfali?
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Osijek se, čini se, potpuno “navukao” na kružne tokove. Nakon onog prvog na Đakovštini koji, istina, nije od prve dobro sjeo osječkim sudionicima u prometu, razumjevanje ponašanja u kružnim tokovima donekle su popravili kružni na Vinkovačkoj (Bosutsko) i Divaltovoj (kod Srijemske), potom u Višnjevcu (njih čak tri), te na Jugu iza Kauflanda. Veliko finale masovne uporabe predstavljat će i tri kružna toka na Trpimirovoj, od kojoj su dva u gradnji.

No čini se kako neće ostati samo na tome. U proračunu Grada Osijeka za 2018. godinu izdvojit će se sredstva za pripremu (bar) još dva. Tako su rezervirana sredstva za projektnu dokumentaciju gradnje kružnog toka na križanju ulica Zeleno polje i Matije Gupca, te za analizu prostornih mogućnosti lokacija središta Retfale, odnosno na križanju Strossmayerove i Šandora Petefija.

Izvjesno je kako će ideju gradnje kružnog na sredini Strossmyerove većina dobro prihvatiti, jer smanjit će se tenzije prolaska kroz zeleni val bez ijednog zaustavljanja “na crveno”, te osigurati i tečniji prolazak pješaka. Već dugo je naime pogovor kako zeleno za pješake kod “Žutog naselja” prekratko traje... No kako se priželjkuje cjelovita rekonstrukcija ove prometnice (iz sredstava ITU mehanizma) možda je preuranjeno za ovo pojedinačno rješenje.

Zato, čini se, ne bi trebalo biti neodumica oko kružnog na Zelenom polju koji je već duće vrijeme u fokusu zanimanja stručne javnosti. Iako je i ondje poteškoća ta što je to prostor okretišta tramvaja. No, također iz već spomenutog ITU mehanizma, plan je da se tramvajska pruga produži do iza nekadašnjeg MIO Standarda, a izvjesno je i da će ondje biti i nova GPP-ova remiza.

Od ostalih zahvata na važnijim prometnicama planirana je i izrada projektne dokumentacije za raskrižje Vukovarske i Svačićeve ulice.

Dario KUŠTRO

radovi

OSIJEK BI I 2018. MOGAO BITI VELIKO GRADILIŠTE

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana