Zdravlje
GODIŠNJE ISTRAŽIVANJE

Loša prehrana uzrok svake pete smrti
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Loša prehrana bila je presudna za svaku petu smrt u svijetu prošle godine, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskome časopisu The Lancet. Glavne faktore rizika predstavlja nedovoljno konzumiranje proizvoda od cjelovitih žitarica, orašida i voća ili unos prevelike količine soli u organizam, zbog čega pojedinci postaju pretili, imaju visok krvni tlak ili visoku razinu kolesterola u krvi. Pretilost je velik problem u brojnim zemljama svijeta, kaže Christopher Murray s Instituta za mjerne podatke o zdravlju sa Sveučilišta Washington u Seattleu. Slično je i s mentalnim zdravljem, odnosno bolestima poput depresije i ovisnosti. Prema rezultatima studije u 2016. je evidentirano 1,1 milijardu takvih slučajeva. Tri četvrtine svih smrti evidentiranih prošle godine posljedica su nezaraznih bolesti, a srčane bolesti i dijabetes tipa 2 u porastu su u brojnim zemljama svijeta. Komplikacije što ih je izazvao dijabetes tijekom 2016. odnijele su 1,43 milijuna ljudi, što je povećanje za 31,1 posto u odnosu prema 2006. Loša prehrana i izostanak tjelovježbe pridonose razvoju dijabetesa tipa 2, a od bolesti nastalih kao posljedice pušenja prošle je godine umrlo 7,1 milijun stanovnika. Zdravstveni djelatnici upozoravaju i na neke pozitivne trendove, a to je značajan uspjeh u borbi protiv nekih zaraznih bolesti, osobito AIDS-a i malarije.Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike