Zdravlje
STUDIJA - ADHD POREMEĆAJ

Paracetamol u trudnoći može biti štetan
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Žene koje u trudnoći često uzimaju analgetik i antipiretik paracetamol češće rađaju djecu s poremećajem pažnje i hiperaktivnog poremećaja (ADHD) u odnosu prema trudnicama koje ne koriste taj lijek, pokazalo je norveško istraživanje.

Zanstvenici su analizirali podatke prikupljene na 113.000 djece i njihovih roditelja, među kojima je kod 2246 djece dijagnosticiran ADHD. Gotovo polovina majki u određenom je dijelu trudnoće uzimala paracetamol protiv bolova, temperature ili infekcije, piše časopis Pediatrics.

Uzimanje paracetamola tijekom samo jednog tromjesečja trudnoće norveški su liječnici povezali sa 7 posto većom mogućnošću razvoja ADHD-a kod djeteta. Kod djece majki koje su tijekom dvaju tromjesečja uzimale paracetamol evidentiran je rizik od 22 posto veće mogućnosti razvoja ADHD-a, a žene koje su lijek pile tijekom cijele trudnoće rizik je iznosio 27 posto, pokazalo je istraživanje. Kratkoročno i povremeno uzimanje paracetamola u trudnoći nije utjecalo na razvoj ploda ni ADHD-a. Istraživanje je pokazalo da je mogućnost rađanja djeteta s ADHD-om kod žena koje su pile paracetamol zbog temperature ili neke infekcije tijekom 22 do 28 dana bila šest puta veća nego kod trudnica koje su taj lijek u trudnoći izbjegavale.

“Smatramo da su podaci zabrinjavajući jer u zapadnim zemljama više od 50 posto žena tijekom trudnoće uzima tablete paracetamola”, kazao je voditelj studije Aivind Ystrom s norveškog Instituta za javno zdravstvo pri Sveučilištu u Oslu.

Ystrom i kolege ustanovili su i da je ADHD dijagnosticiran do 13. godine života u četiri posto slučajeva djece obuhvaćene studijom. Druga grupa znanstvenika smatra da je nedostatak studije u tomu što dugoročno uzimanje paracetamola tijekom trudnoće može upućivati na neku ozbiljniju bolest ili ozljedu, a znanstvenici nisu iznijeli podatke o razlozima zbog kojih su trudnice uzimale ovaj lijek. Dr. Antonio Saad sa sveučilišta u Teksasu, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da je povezanost između uzimanja paracetamola u trudnoći i razvoja ADHD-a kod djeteta čista slučajnost.

“Treba istaknuti da neuzimanje paracetamola u trudnoći, kada je to prijeko potrebno, može imati vrlo negativne posljedice. S obzirom na to da u trudnoći nije dopušteno uzimati ibuprofene, preostaju jedino analgetici koji pripadaju u grupu narkotika, što je također strogo zabranjeno”, upozorava Saad.

Liječnici trudnicama savjetuju uzimanje paracetamola prema potrebi u najmanjim dozama i u najkraćem razdoblju u slučajevima kad imaju visoku tjelesnu temperaturu.

“Sumnjam da bi umjerena količina paracetamola u trajanju od nekoliko dana mogla imati ikakav učinak na razvoj mozga”, smatra znanstvenik s Instituta za globalno zdravlje iz Barcelone, Jordi Julvez. On smatra da bi razlog za razvoj ADHD-a u djeteta mogla biti upravo visoka temeratura ili infekcija od koje boluje majka, a ne činjenica da je uzimala paracetamol u trudnoći.

“Rezultati ove studije nisu nam podastrli dovoljno uvjerljive podatke da nas odvrate od propisivanja paracetamola u trudnoći ako je to indicirano u bilo kojem njezinu tromjesečju”, smatra Julvez.Hina

Možda ste propustili...

HIDRIRANJE ORGANIZMA JE NUŽNO

Kako treba piti vodu?

STUDIJA PROVEDENA NA STOGODIŠNJACIMA

Naš životni vijek nije na vrhuncu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana