Zdravlje
STUDIJA - ADHD POREMEĆAJ

Paracetamol u trudnoći može biti štetan
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Žene koje u trudnoći često uzimaju analgetik i antipiretik paracetamol češće rađaju djecu s poremećajem pažnje i hiperaktivnog poremećaja (ADHD) u odnosu prema trudnicama koje ne koriste taj lijek, pokazalo je norveško istraživanje.

Zanstvenici su analizirali podatke prikupljene na 113.000 djece i njihovih roditelja, među kojima je kod 2246 djece dijagnosticiran ADHD. Gotovo polovina majki u određenom je dijelu trudnoće uzimala paracetamol protiv bolova, temperature ili infekcije, piše časopis Pediatrics.

Uzimanje paracetamola tijekom samo jednog tromjesečja trudnoće norveški su liječnici povezali sa 7 posto većom mogućnošću razvoja ADHD-a kod djeteta. Kod djece majki koje su tijekom dvaju tromjesečja uzimale paracetamol evidentiran je rizik od 22 posto veće mogućnosti razvoja ADHD-a, a žene koje su lijek pile tijekom cijele trudnoće rizik je iznosio 27 posto, pokazalo je istraživanje. Kratkoročno i povremeno uzimanje paracetamola u trudnoći nije utjecalo na razvoj ploda ni ADHD-a. Istraživanje je pokazalo da je mogućnost rađanja djeteta s ADHD-om kod žena koje su pile paracetamol zbog temperature ili neke infekcije tijekom 22 do 28 dana bila šest puta veća nego kod trudnica koje su taj lijek u trudnoći izbjegavale.

“Smatramo da su podaci zabrinjavajući jer u zapadnim zemljama više od 50 posto žena tijekom trudnoće uzima tablete paracetamola”, kazao je voditelj studije Aivind Ystrom s norveškog Instituta za javno zdravstvo pri Sveučilištu u Oslu.

Ystrom i kolege ustanovili su i da je ADHD dijagnosticiran do 13. godine života u četiri posto slučajeva djece obuhvaćene studijom. Druga grupa znanstvenika smatra da je nedostatak studije u tomu što dugoročno uzimanje paracetamola tijekom trudnoće može upućivati na neku ozbiljniju bolest ili ozljedu, a znanstvenici nisu iznijeli podatke o razlozima zbog kojih su trudnice uzimale ovaj lijek. Dr. Antonio Saad sa sveučilišta u Teksasu, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da je povezanost između uzimanja paracetamola u trudnoći i razvoja ADHD-a kod djeteta čista slučajnost.

“Treba istaknuti da neuzimanje paracetamola u trudnoći, kada je to prijeko potrebno, može imati vrlo negativne posljedice. S obzirom na to da u trudnoći nije dopušteno uzimati ibuprofene, preostaju jedino analgetici koji pripadaju u grupu narkotika, što je također strogo zabranjeno”, upozorava Saad.

Liječnici trudnicama savjetuju uzimanje paracetamola prema potrebi u najmanjim dozama i u najkraćem razdoblju u slučajevima kad imaju visoku tjelesnu temperaturu.

“Sumnjam da bi umjerena količina paracetamola u trajanju od nekoliko dana mogla imati ikakav učinak na razvoj mozga”, smatra znanstvenik s Instituta za globalno zdravlje iz Barcelone, Jordi Julvez. On smatra da bi razlog za razvoj ADHD-a u djeteta mogla biti upravo visoka temeratura ili infekcija od koje boluje majka, a ne činjenica da je uzimala paracetamol u trudnoći.

“Rezultati ove studije nisu nam podastrli dovoljno uvjerljive podatke da nas odvrate od propisivanja paracetamola u trudnoći ako je to indicirano u bilo kojem njezinu tromjesečju”, smatra Julvez.Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike