Zdravlje
RAK VRATA MATERNICE

Spirala možda smanjuje rizik
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Žene koje koriste intrauterini uložak (IUD) za trećinu smanjuju opasnost da obole od raka vrata maternice u odnosu na žene koje ne koriste to kontraceptivno sredstvo, pokazuje obećavajuća studija. “Bili smo istinski iznenađeni u kojoj mjeri se rizik smanjuje”, istaknula je Victoria Cortessis, asistentica na Klinici za preventivnu medicinu Sveučilišta Južne Kalifornije.

“Mogućnost da žene mogu minimizirati opasnost od raka vrata maternice odabirući upravo to kontraceptivno sredstvo mogla bi imati vrlo velik učinak na učestalost tog oblika raka”, ocjenjuje Cortessis, jedna od vodećih autora studije.

Rak vrata maternice treći je najučestaliji karcinom u žena. Za potrebe istraživanja autori su analizirali podatke iz 16 studija koje su obuhvatile više od 12.000 žena u svijetu. Znanstvenici nisu sa sigurnošću utvrdili iz kojih razloga 'spirala' u tolikoj mjeri smanjuje opasnost od razvoja karcinoma grlića maternice. Kao mogućnost navode da to sredstvo protiv začeća stimulira odgovor imunološkog sustava u borbi protiv infekcija, a one su odgovorne za razvoj raka izazvanog humanim papilloma virusom (HPV). Stručnjaci smatraju da je prerano već sada preporučiti većem broju žena korištenje IUD-a kao sredstva protiv začeća. Do 2035. godine više od 756.000 žena moglo bi biti pogođeno tim oblikom karcinoma, predviđa WHO. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike