Kultura
“VILIJUN” I KREATIVNA RIZNICA NA EUROPSKO-KINESKOM KNJIŽEVNOM FESTIVALU

Hrvatsku u Kini predstavljaju Jasna Horvat i Josipa Mijoč
Objavljeno 20. studenog, 2017.

Vezani članci

PAMETNI ROMANI OSJEČKE AUTORICE

Osijek, Beč i Put svile povezuje autorska poetika Jasne Horvat

XVI. DANI BALINTA VUJKOVA

Horvat: Pametna se knjiga može dovršiti i nakon što je otisnuta

ODBOR ZA DODJELU NAGRADA PREPOZNAO TEMU 3. SIMPOZIJA KAO VRLO POTICAJNU

Kreativna riznica EFOS-u donijela prvu godišnju državnu nagradu za znanost

Oživotvorenje Puta svile ostvaruje se i u književnom povezivanju, o čemu svjedoči ovogodišnje ustoličenje Europsko-kineskog međunarodnog književnog festivala koji će se od 21. do 27. studenoga održavati u Pekingu i Chengduu.

Festival će okupiti osam pisaca iz Europske unije i osam pisaca iz Kine, u nizu javnih događanja kojima će se predstaviti iznimni književni talenti. Cilj je Festivala uključiti kinesku publiku i omogućiti joj izravni doživljaj punoće i raznovrsnosti europske kulture.

Hrvatsku će predstavljati dvije Osječanke – Jasna Horvat i Josipa Mijoč. U središtu njihovih javnih nastupa bit će dvije teme: roman “Vilijun” Jasne Horvat i Kreativna riznica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Jasna Horvat izjavila je kako je njezin roman “Vilijun” izabran za predstavljanje u Kini ponajprije stoga što na inovativan način prikazuje višestoljetnu kulturnu spojnicu Europe i Kine. Njegovi glavni junaci – Marko Polo i Kublaj-kan – simboli su povezivanja udaljenih prostora i kultura te su ujedno i signali novome dobu. Pametni roman “Vilijun” inovativan je na više razina, a posebice je zanimljivo spajanje QR kodova i magičnoga kvadrata broja 12, koji je upotrijebljen za strukturiranje pripovjedačkih dionica.

Kako je roman “Vilijun” svoje otvaranje javnosti doživio na Kreativnoj riznici 2016. – popularizacijskom simpoziju kulturne i kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u Pekingu i Chengduu o Kreativnoj riznici, govorit će Josipa Mijoč, idejna začetnica i organizatorica Kreativne riznice.

Uz Vladimira Cinija, Jasnu Horvat i Anu Zrnić, Josipa je Mijoč dobitnica državne nagrade za znanost 2016. koja je ovim znanstvenicima dodijeljena za popularizacijski simpozij Kreativnu riznicu.

Gostovanjem Jasne Horvat i Josipe Mijoč u Pekingu i Chengduu svoje umjetničke i kreativne prakse predstavit će ne samo Osijek i Hrvatska, nego i Europska unija. Time će Osijek i Hrvatska postati jednom od sastavnica Puta svile, a kineska i europska javnost bit će upozorena na inovativne, kulturne prakse koje nastaju i žive u Osijeku.

Narcisa VEKIĆ
Inauguracijski EU-Kina fesitval

Značajke koneceptualne poetike Jasne Horvat akademkinja Oraić Tolić navodi sljedećim redom: povezivanje književnosti i znanosti, ljubav prema matematici i magiji brojeva i postmodernističke strategije intertekstualnosti, citatnosti i intermedijalnosti, ali za razliku od postmodernističke površnosti, i zanimanje za velike teme pisma, povijesti, kulture, baštine, identiteta.

Kreativna riznica – popularizacijski simpozij kreativne i kulturne industrije organiziran tri godine zaredom na Ekonomskom fakultetu u Osijeku prepoznat je kao inovativna praksa, a njegovi su začetnici – Vladimir Cini, Jasna Horvat, Josipa Mijoč i Ana Zrnić odlikovani državnom nagradom za znanost 2016.

Put svile

INOVATIVNE, KULTURNE PRAKSE U OSIJEKU

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GALERIJI FOTOGRAFIJE MERAJA

Izložba portreta Zvonimira Tanockog

2

U DVORIŠTU MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

Promocija zbirke priča Perunikine besjede

3

JUBILARNI TABOR FILM FESTIVAL

Raznovrsna, maštovita i jaka domaća konkurencija