Osijek
CRTAČKI MARATON NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Tijekom 24 sata crtali
24 stranice stripa
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Kako pod pritiskom i u ograničenom vremenu načiniti 24 stranice stripa znaju oni koji su se ovih godina okušavali u crtačkome maratonu. Učinili su to i ove godine članovi inicijative Hrvatski autorski strip u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku gdje je danas započelo 24-satno crtanje stripa. Prema riječima Saše Paprića iz inicijative Hrvatski autorski strip, cilj je u 24 sata nacrtati 24 stranice stripa.
- Želimo provjeriti mogućnosti ove discipline koju je osmislio Scott McCloud, ali bit će to i test i analiza vlastitih mogućnosti. U Hrvatsku je tu inicijativu još 2009. godine donio Darko Macan i tad je kod nas organizirano prvo takvo crtanje. Osijek i Split pridružili su se 2011. godine, a ova vježba korisna je i profesionalcima i početnicima pa čak i potpunim amaterima, kaže Paprić, dodajući da su do sada sudionici ovog zanimljivog crtačkog maratona uspjeli u 24 sata nacrtati 24 stranice stripa i to tako da kreću od scenarija, potom prave skice i tek potom crtaju. Ovogodišnja tema crtačkog maratona je „gost“, a temu sudionici ne znaju sve do samoga početka.
Iako je organizator predvidio nošenje vreća za spavanje koje bi sudionici koristili tijekom 24 sata boravka u prostorijama Umjetničke akademije, Paprić kaže da sudionici uglavnom ostaju budni cijelo to vrijeme, kako bi uspjeli izvršiti svoj zadatak. Završeni stripovi mogu se vidjeti na web stranici www.24satnocrtanjestripa.com, a bit će objavljeni i u listu Umjetničke akademije. M. Mihelić

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana