Regija
ULAGANJA U ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Slatina dobila rendgen vrijedan 1,55 milijuna kuna
Objavljeno 18. studenog, 2017.

SLATINA
Postavljanje novog rendgenskog uređaja vrijednog 1.550.000 kuna, nova oprema Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i početak radova na izgradnji bazena u sastavu tog odjela bili su povod da župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić posjete Ispostavu Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Slatini. Zgradu je posljednji puta u funkciji ravnatelja Doma zdravlja obišao i Igor Fazekaš, koji odlazi u Upravu Hrvatskih šuma, te novi vršitelj dužnosti ravnatelja županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez.   
Virovitičko-podravska županija u suradnji sa županijskim Domom zdravlja sredstvima europskog Fonda za regionalni razvoj kroz projekt „Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji“ obnovila je i opremila niz ambulanti na području županije. – Ugodno sam iznenađen svom opremom koju ova Ispostava Doma zdravlja ima i sa svime u što se u protekle dvije godine ulagalo, a to nije malo jer iznosi se kreću oko 6,6 milijuna kuna. Bespovratna sredstva EU iznose 5,6 milijuna kuna, a ostalo su sredstva Županije i Doma zdravlja. Adaptacijom i opremanjem ambulanti doprinosimo da svi stanovnici naše županije imaju jednake uvjete liječenja. Sve to radimo radi naših građana, ali želimo također da i naši liječnici imaju kvalitetnije prostore i opremu, kako bi mogli kvalitetnije obavljati svoj posao, rekao je župan Andrović.   
Zahvaljujući dobroj suradnji Doma zdravlja sa Županijom kao osnivačem ustanove i s Razvojnom agencijom VIDRA, Domu zdravlja je u protekle dvije i pol godine odobreno gotovo 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Sav taj iznos utrošen je u izgradnju novih i adaptaciju postojećih ambulanti te u njihovo opremanje medicinskom opremom. – Mislim da smo time značajno podigli kvalitetu zdravstvene zaštite na području županije. Napravili smo nove ambulante u Zdencima i Novoj Bukovici, upravo kreću radovi na izgradnji nove ambulante u Čađavici, u potpunosti smo uredili zgrade ispostava Doma zdravlja u Orahovici i Pitomači novom stolarijom, fasadom i medicinskom opremom, a u Pitomači se ugrađuje i lift. Trenutačno se adaptira sedam ambulanti, za koje smo dobili i mnogo nove opreme, naglasio je ravnatelj na odlasku Igor Fazekaš.
Kad je riječ o Ispostavi Doma zdravlja u Slatini, sredstvima projekta kupljen i postavljen novi rendgen uređaj vrijedan1.550.000 kuna, a vlastitim sredstvima kupljen je i ultrazvuk za lokomotorni sustav. Nova medicinska oprema došla je u 33 ambulante na području županije, stigla su i tri vrlo kvalitetna ultrazvuka u Orahovicu, Pitomaču i polikliniku Tonković.
– Zahvaljujući Županiji i agenciji VIDRA, na svaki natječaj javili smo se prvi u Hrvatskoj, na svakom natječaju prvo su odobrena sredstva Domu zdravlja VPŽ i na svaki natječaj prvi smo potpisali ugovor, pojasnio je postignute uspjehe Fazekaš.
U zgradi Doma zdravlja u Slatini započeli su i radovi na ponovnoj izgradnji novog bazena za fizikalnu rehabilitaciju. Bazen je, naime, izgrađen kad i zgrada, ali nikad nije bio u funkciji zbog visinske neusklađenosti njegove dubine s gradskom kanalizacijskom mrežom. – S uređenjem dvorane, novim namještajem i ulaganjem od 700.000 kuna u izgradnju bazena, Slatina će postati najbolji centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u ovom dijelu Hrvatske, a s obzirom da smo i nastavna baza Medicinskog fakulteta iz Osijeka i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, u okviru kojega je i studij za fizikalne terapeute u Orahovici, bit će to još jedan dodatni poticaj da se još više i bolje radi, naglasio je Fazekaš. Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana