Novosti
OBILJEŽAVANJE 26. OBLJETNICE VUKOVARSKE TRAGEDIJE U DOMOVINSKOM RATU

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
Objavljeno 18. studenog, 2017.
Oko vukovarske bolnice i u njenom dvorištu okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva

VUKOVAR

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom  tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo po nekoliko stotina topničkih projektila, u Vukovaru je u subotu počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 26. obljetnice stradanja tog grada u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

Oko vukovarske bolnice i u njenom dvorištu okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, a skupu je  nazočani i hrvatski državni vrh - predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH  Andrej Plenković, članovi Vlade i brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i Katoličke crkve.

Nakon prigodnog programa "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja hodnjom od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ondje će državna i brojna druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvodit požeški biskup, mons. Antun Škvorčević.

Kolonu sjećanja predvodit će branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja koji su se prethodno okupili na Gradskom stadionu te odatle u koloni došli do bolnice.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane od žestokih napada srpskih paravojnih postrojba i bivše Jugoslavenske vojske slomljena obrana grada Vukovara.

Prema podatcima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginulo su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.(Hina)

Možda ste propustili...