Novosti
PREMIJER IZ ŠVEDSKE PORUČIO:

Cilj nam je povećati zaposlenost na 68 %
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Cilj Hrvatske do kraja mandata ove vlade je podići stopu zaposlenosti na 68 posto, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Göteborgu, gdje je sudjelovao na summitu zemalja članica EU posvećenom socijalnim pitanjima.

“Summit je i prigoda da izvijestimo naše partnere o svemu onome što Hrvatska radi na zapošljavanju, na smanjenju nejednakosti u društvu. Stopa nezaposlenosti se smanjuje, ideja je da idemo, kao što smo najavili u programu, prema podizanju stope zaposlenosti - idealno bi bilo do 68 posto do kraja mandata”, rekao je Plenković nakon dolaska na summit. Trenutačno je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj oko 60 posto, pri čemu smo pri dnu ljestvice unutar EU. Cilj Europske unije je da se do 2020. dostigne prosječna stopa zaposlenosti od 75 posto. Prosječna stopa zaposlenosti u EU, prema podacima za 2016., iznosi 71,1 posto. Švedska je jedina članica koja ima stopu zaposlenosti višu od 80 posto - 81,2 posto.

Na summitu u Göteborgu prihvaćen je Europski stup socijalnih prava, dokument koji uključuje dvadeset načela i prava, počevši od kvalitetnog obrazovanja i pristojnih radnih uvjeta, jednakosti žena i muškaraca, prava na poštenu plaću do adekvatnog minimalnog dohotka. Dokument su u ime svih članica potpisati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjeda EU. U dokumentu se kaže da odgovarajuća minimalna plaća mora biti zajamčena “na razini koja omogućava zadovoljavanje potreba radnika i njegove obitelji, vodeći računa o ekonomskim i socijalnim uvjetima u zemlji” te da istodobno treba zadržati pristup tržištu rada i biti poticajna za traženje posla.

Premijer Plenković kaže da je Europski stup socijalnih prava nastavak razgovora sa summita u Rimu u ožujku ove godine. Ideja je da se dobre prakse koje imaju zemlje s izraženom socijalnom dimenzijom primijene u svim članicama EU.

Na summitu su bile tri usporedne rasprave: o pristupu tržištu rada, o pravednom zapošljavanju i radnim uvjetima te o potpori u prijelaznom razdoblju kod promjene posla. Na summitu se prvi put raspravljalo o obrazovanju, koje je u potpunoj nadležnosti zemalja članica, te stoga EU i ne može postavljati obvezujuće ciljeve u tom području. Europska komisija je u utorak predstavila viziju europskog obrazovnog prostora do 2025. godine, što je bila jedna od podloga za razgovor. Komisija vjeruje kako je u zajedničkom interesu svih država članica da potpuno iskoriste potencijal obrazovanja i kulture kao pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i socijalne pravednosti te načina da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta. Komisija vjeruje da obrazovanje i kultura mogu biti važan dio rješenja problema kao što su starenje radne snage, nastavak digitalizacije, buduće potrebe za vještinama, potreba za promicanjem kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti u doba kada se na internetu množe “alternativne činjenice” i dezinformacije, te odgovor na potrebu za većim osjećajem pripadanja kao reakcija na populizam i ksenofobiju.

Vuk TEŠIJA/H

Jean-Claude Juncker

predsjednik Europske komisije

OVO NIJE SAMO LISTA LIJEPIH ŽELJA

Europski stup socijalnih prava u ime svih članica potpisali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjeda EU. “Ovo je povijesni trenutak za Europu. EU je u osnovi oduvijek socijalni projekt, a ne samo jedinstveno tržište, ili novac, ili euro. EU odražava naše vrijednosti, način na koji želimo živjeti”, rekao je Juncker nakon potpisivanja. “Danas potvrđujemo svoje zajedničke vrijednosti i obvezujemo se štititi skup od 20 načela i prava. Od prava na poštenu nadnicu do prava na zdravstvenu zaštitu, od cjeloživotnog učenja, ostvarivanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života i ravnopravnosti spolova do minimalnog dohotka: svijet se brzo mijenja, a Europskim stupom socijalnih prava EU se zauzima za prava svojih građana”, dodao je Juncker. Juncker je nakon dolaska na summit rekao kako se nada da socijalni stup, pravno neobvezujući dokument, neće biti samo “popis lijepih želja, nego da će nakon toga slijediti konkretni zakonodavni prijedlozi”. “Neki su već na putu”, najavio je.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike