Osijek
OPEKLI SE IZNAJMLJIVANJEM NA CRNO

Podstanari su mi uništili namještaj i hladnjak, u kupaonici kao u svinjcu
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Dok brojni najmodavci prilikom primanja podstanara u stan potpisuju ugovor o najmu, ima onih koji ih drže na crno, bilo da izbjegnu plaćanje poreza ili, jednostavno, nisu upućeni u važnost ugovora i svoje obveze prema Poreznoj upravi. Kako prolaze oni bez ugovora pokazuju sljedeći primjeri sugrađana koji su ostali kratkih rukava kako zbog nepodmirenih režijskih troškova, tako i zbog demoliranja stana.

Pobjegli

- Preko znanice sam u stan primila jednu mladu zaposlenu ženu koja mi se učinila doista dragom i pristojnom osobom. Kako na poslu radi s hranom, računala sam i na to da je uredna. Nisam joj pravila problem ni kad je u stan došao i njezin dečko, sadašnji suprug. Čak i tada nisam im povisila najamninu, nije mi bilo čudno ni to što me dočekuju na vratima i ne pozivaju u stan kad dođem po novac. Mislila sam, imaju pravo na privatnost sve dok čuvaju stan te plaćaju najamninu i režije. Kad sam se jednom prilikom najavila i ušla u stan, umalo nisam pala u nesvjest. Otišla sam u kupaonicu i vidjela kako su inače snježnobijele pločice od kamenca poprimile ružičastu boju, kakve su bile i sve sanitarije. Kupaonica je, ne mogu se drukčje izraziti, bila kao svinjac. Nakon što sam im prigovorila zbog neodržavanja stana, na dan kad sam trebala doći po stanarinu, SMS-om su me obavijestili da su se odselili - ispričala je svoju priču 42-godišnja Osječanka.

Horor

Kaže, odlučila je nazvati nas i ispričati kako se opekla iznajmljivanjem stana na crno kako drugim građanima to ne bi palo na pamet.

- Osim što su nedostajale gotovo sve žarulje, pronašla sam uništen hladnjak, začepljen sudoper iz kojeg se širio neugodan miris, a vitrina u sobi bila je slomljena. Kuhinja je bila kao iz horora, zid iznad štednjaka sve do stropa bio je isprskan masnoćom. Na balkonu sam zatekla gnijezdo golubova, a u stanu se intenzivno osjetio miris mačjeg urina. Pomislila sam, ovakav stan nisam vidjela ni u TV emisiji “Odred za čistoću” - prepričava svoje dojmove Osječanka.

Pokušala je, kaže, kontaktirati sad već bivšu podstanarku, no, očekivano, nije joj se javila na telefon.

- Da je bila kod mene samo mjesec dana, možda bih i shvatila ovu situaciju, no provela je u mom stanu punih pet godina, i to za mjesečnu stanarinu gotovo upola nižu od one koju drugi stanodavci naplaćuju za istu kvadraturu i lokaciju - kaže Osječanka, dodajući kako ni jedan račun za posljednji mjesec boravka u stanu nije plaćen.

Sad je kasno

U sličnoj se situaciji našao i 48-godišnji sugrađanin koji je također držao podstanare koje je godinama poznavao i nije redovito provjeravao stanje u stanu. Kriomice su se iselili, a njemu je, osim dugova, ostao potpuno uništen namještaj, čak su nedostajale neke njegove stvari.

Ovo su samo dvije priče o najmu stana bez ugovora, a naši sugovornici, poučeni vlastitim iskustvom, savjetuju ostale stanodavce da ne iznajmljuju na crno.

- Da sam imala ugovor, tražila bih naknadu štete i podmirivanje režija. Ovako ne mogu učiniti ništa - svjesna je sugrađanka, koja se, kaže, kaje što nije poštovala zakon i nije plaćala porez na iznajmljivanje. I 48-godišnjak kaže da mu je sad jasno zbog čega su se podstanari odselili bez prethodne najave.

- Znali su da bih poludio da sam vidio u kakvom je stanju stan i tko zna što bi bilo. Ako ikada više izdam stan, sigurno to neću učiniti bez ugovora. Kajem se što sam to ikada učinio - ispričao nam je.

Marija MIHELIĆ

Marijan Matijević

direktor Ljubeka d.o.o.

STANODAVCI SE TREBAJU ZAŠTITITI POŠTUJUĆI ZAKONSKE PROPISE

- Potpisom ugovora o najmu, prijavom prebivališta-boravišta i prijavom porezne obveze najmodavac je izvršio svoje zakonske obveze, no i sebe zaštitio od najmoprimaca-prevaranata - poručuje Marijan Matijević, direktor Ljubeka d.o.o.

Naime, kada najmodavac ne ispuni svoje obveze, prevaranti ga mogu ucjenjivati.

- Zakonitim i savjesnim pristupom najmodavca, i dalje bi bilo prevaranata, ali tužbenim zahtjevom najmodavac će riješiti problem, a taj će najmoprimac biti registriran kao prevarant. Ako je to već činio, ostaje obilježen za cijeli život. Najmoprimcu koji ima ugovor ovjeren kod javnog bilježnika, proveden u Poreznoj upravi, te prijavljeno prebivalište-boravište - teško će pasti na pamet pokušaj prijevare - kaže Matijević.

poučno

IZNOS ŠTETE MNOGO JE VEĆI OD IZNOSA POREZA

Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike