Osijek
KLINIKA ZA OTORINOLARINGOLOGIJU I KIRURGIJU GLAVE I VRATA

Nakon operacije diodnim laserom pacijenti mogukući već isti ili sljedeći dan
Objavljeno 18. studenog, 2017.

Nova, učinkovita, precizna, ali i minimalno invazivna metoda liječenja diodnim laserom unatrag nekoliko dana primjenjuje se na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek. Prema pojašnjenju doc. dr. sc. Hrvoja Mihalja, v.d. predstojnika Klinike, diodni se laser koristio u drugim granama, no nakon što su on i dr. med. Vedran Zubčić tijekom edukacije u Berlinu prije dva mjeseca vidjeli prednosti korištenja diodnog lasera u otorinolaringologiji, odlučili su ga iskušati i kod nas.

- Kupili smo sonde koje se koriste za otorinu i možemo izvesti širok spektar operativnih zahvata tom metodom. Osim toga, pacijenti koji su dobili lokalnu anesteziju mogu ići kući već isti dan, a oni koji su bili u općoj anesteziji već sutradan, što je ranije bilo nezamislivo. To će donijeti uštedu, jer će se smanjiti boravak pacijenta u bolnici, a najvažnije je što je postoperativni tijek puno lakši - pojasnio je dr. Mihalj.

Naglašava kako brži protok pacijenata znači ujedno i smanjenje liste čekanja. Štoviše, zahvaljujući operativnom zahvatu diodnim laserom, kaže, na Otorini je sad duža lista čekanja za pregled, nego za određene operativne zahvate. A kolika je brojnost pacijenata pokazuje i to što, prema riječima predstojnika, kad bi imali osiguran termin u jednoj operacijskoj sali, liječnici na Otorini mogli bi izvoditi takve operacije svaki dan. Osim toga, indikacije za ovu metodu pojavljuju se u svim dobnim skupinama. Razlika u izvođenju operativnih zahvata je u tome što djeca primaju opću, a odrasle osobe mogu proći operativni zahvat i u lokalnoj anesteziji.

- Postoji više od 20 indikacija što se tiče uha, grla i nosa, a osim toga, već tjedan dana koristimo tzv. Artereksov stup za endoskopske operacije pri bazi lubanje, za nosne polipe i sl. Značajno je to što taj stup nitko osim nas ne koristi u Europi, već su ga do sada koristili samo u Americi - istaknuo je dr. Mihalj, dodajući kako će biti proširena i suradnja s Neurokirurgijom, što će donijeti širi opseg zahvata. M. Mihelić

INDIKACIJE ZA ZAHVAT DIODNIM LASEROM

Operativni zahvat diodnim laserom na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata primjenjivat će se u slučajevima hiperplazije nosnih školjki, tonzilektomije u djece, paracenteze bubnjića, deformacije nosne pregrade, krvarenja iz nosa, priraslica i stenoza endonazalnih struktura, bulozne nosne konhe, kirurgije paranazalnih šupljina, polipa nosnih kavuma i sinusa, cista i mukokela u sinusima, uvulopalatoplastike, parcijalnih glosektomija te vaporizacije tumora, papiloma i polipa glasnica i grkljana.

Lista čekanja za operaciju sad je kraća od liste za pregled

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike